Αμέσως μετά την Αθήνα, το τελευταίο έργο του Δημήτρη Φοινίτση, BELLEΛEN, παρουσιάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Blow Up, για τρεις παραστάσεις.

Το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος παρουσιάζει στη γενέθλια πόλη του συγγραφέα και σκηνοθέτη Δημ. Φοινίτση, το άκρως επίκαιρο και καυστικό θεατρικό έργο «BELLEΛEN – Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης», μια μυθοπαρωδία στο απόλυτο σήμερα, την Τρίτη 18, Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Αυγούστου, στις 21:30.

Κυνηγημένη από την κρίση, όχι του Πάρι αλλά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ωραία Ελένη καταφεύγει σε ευημερούσες οικονομίες της Δύσης προσφέροντας επί χρήμασι την -ακόμη σφύζουσα από ηδονή- σάρκα της. Υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «BELLELEN» χορεύει προκλητικά και υπόσχεται στιγμές άκρατου πάθους στα έκπληκτα μάτια που τη θωπεύουν. Ιδιαίτερα λαλίστατη εξηγεί πως βρέθηκε στην αλλοδαπή, τη λατρεία που τρέφει στην Αφροδίτη (αν και θεραπαινίδα στο ναό της Αρτέμιδος), εξυμνεί τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης στην ελληνική μυθολογία ανάμεσα σ’ αυτήν και τον Πάρι και καταριέται τον πανάσχημο Μενέλαο αποκαλύπτοντας πως την απέκτησε με προξενιό. Η κόρη του Διός ομιλεί, εξ ανάγκης, την αγγλική∙ φρικτά τουριστικά. Κύριο μέλημά της να κατακτήσει την απόλυτη προσοχή των απανταχού μισοκοιμισμένων ανδρών που διασκεδάζει. Να τους κάνει να δουν τον άνθρωπο και όχι το κορμί, να (απ)ελευθερώσει ένα κομμάτι της ψυχής της ύστερα από αιώνες αφόρητης σιωπής. Ένας μονόλογος που αποκαθιστά τη μυθολογική αλήθεια, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Ευριπίδη (!)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία – χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Λιτσαρδοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος
Βοηθός χορογράφου: Γαλήνη Γυρτάτου
Φωτογραφίες: Τάσος Σκλαβούνος

Ακούγονται οι ηθοποιοί:
Κωνσταντίνα Τάκαλου –  Αφροδίτη
Γιώργος Παπαγεωργίου – Πάρις
Μηνάς Χατζησάββας – Διόσκουροι

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη του 2015 στο Από Μηχανής Θέατρο της Αθήνας.

Το κείμενο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιγόκερως με εισαγωγικό σημείωμα της καθηγήτριας Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καίτης Διαμαντάκου – Αγάθου.