Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων (In the Realm of the Senses), του Nagisa Ôshima θα κυκλοφορήσει σε επανέκδοση (re-mastered) στους κινηματογράφους από τις 9 Ιουλίου 2015.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την παθιασμένη ερωτική σχέση της Σάντα Άμπε, πρώην πόρνης και νυν υπηρέτριας ενός ξενώνα, και του εργοδότη της, Κιτσίσο Ίσιντα. Καθώς οι ερωτικές εμπειρίες του ζευγαριού γίνονται εντονότερες, το πάθος μετατρέπεται σε εμμονή και το ζευγάρι απομονώνεται στον δικό του μικρόκοσμο. Η Σάντα γίνεται όλο και πιο κτητική και εκείνος όλο και πιο πρόθυμος να την ικανοποιήσει. Έτσι, πειραματίζονται με επικίνδυνα ερωτικά παιχνίδια, τα οποία τελικά θα τους οδηγήσουν σ’ ένα βίαιο τέλος ως πράξη υπέρτατης ικανοποίησης.

Για την ταινία

Βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε την ιαπωνική κοινωνία τη δεκαετία του 1930, η ταινία του Ναγκίσα Όσιμα παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά πρωτότυπη και αντισυμβατική. Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές αλλά και θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, το δημιούργημα του Όσιμα εξερευνά ρεαλιστικά και άφοβα τη δύναμη της ερωτικής επιθυμίας.

Η αυστηρή λογοκρισία της Ιαπωνίας, δεν επέτρεπε στον σκηνοθέτη να κάνει την ταινία όπως την είχε οραματιστεί. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ταινία καταχωρήθηκε επισήμως ως παραγωγή γαλλικής εταιρίας, και το υλικό στάλθηκε στη Γαλλία για επεξεργασία και μοντάρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων δεν έχει προβληθεί ποτέ χωρίς λογοκρισία στην Ιαπωνία.

“Η αντισυμβατική αυτή ταινία δεν έχει ‘γεράσει’ ούτε στο ελάχιστο, ίσως γιατί οι ταινίες που πραγματικά μιλούν για το σεξ είναι ακόμα πολύ σπάνιες, παρά την υποτιθέμενη σεξουαλικότητα όλων όσων μας περιβάλλουν… η ταινία του Όσιμα διευρύνει και εμβαθύνει το βασίλειο των αισθήσεων”

The Guardian

Βραβεία / Συμμετοχές:

• Βραβείο Sutherland, Βραβεία Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου 1976
• Ειδικό Βραβείο Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγο 1976
• Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Ταστούγια Φούτζι), Βραβεία Hochi 1976

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Nagisa Ôshima
Σενάριο: Nagisa Ôshima
Παίζουν: Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda
Διάρκεια: 109 λεπτά
Χώρα: Ιαπωνία / Γαλλία
Έτος: 1976
AKA: Ai no korîda