Ο μεγάλος συνθέτης Ιάννης Ξενάκης, με την ιδιότητά του αυτή τη φορά ως αρχιτέκτονα, αποτελεί τον πυρήνα της διάλεξης του αρχιτέκτονα και καθηγητή στο ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για την τέταρτη και τελευταία δράση της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Meta Xenakis που φέτος τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη.

Η συμβολή του Γιάννη Ξενάκη στην αρχιτεκτονική είναι συνυφασμένη με το έργο του Λε Κορμπυζιέ και με τις μουσικές αναζητήσεις του, αλλά έχει μια ξεχωριστή διάσταση. Είναι πειραματική. Συνδυάζει τη μορφογένεση με τον δομοστατικό υπολογισμό και την κατασκευή. Δημιουργείται, δεν γεννιέται, αλλά διατηρεί μια κοσμική σχέση με τη γη. Με αφετηρίες τις σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Αθήνα, ο Ξενάκης θα αναπτύξει μια εμπράγματη μαθηματική σκέψη που θα γονιμοποιήσει τις μορφολογικές αναζητήσεις του Λε Κορμπυζιέ και θα τους δώσει μια πρωτόγνωρη υλική και πνευματική διάσταση, σε κτίρια που είναι πλέον ορόσημα και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η μεταγενέστερη αυτόνομη αρχιτεκτονική αναζήτηση του Ξενάκη είναι ένα μικρό αλλά ξεχωριστό κεφάλαιο στο περιθώριο της μουσικής δημιουργίας του, που αναδεικνύει τον στοχαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα της σκέψης και του έργου του.

Ομιλητής

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, αρχιτέκτονας, καθηγητής ΕΜΠ

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης είναι καθηγητής της θεωρίας της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σπούδασε αρχιτεκτονική, πολεοδομία, γεωγραφία και φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Η έρευνά του εστιάζει στην κριτική θεωρία και ιστορία, και τον τρόπο με τον οποίο η κατανόηση του παρελθόντος συνεισφέρει στη διεπιστημονική συγκρότηση στρατηγικών σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί βιβλία, στα οποία περιλαμβάνονται: Adolf Loos, Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα νεότερα χρόνια, Η ιστοριογραφία της Μοντέρνας αρχιτεκτονικής, Η αρχιτεκτονική στη σύγχρονη εποχή και Η διαγώνιος του Le Corbusier. Έχει επιμεληθεί την οργάνωση πολλών αρχιτεκτονικών εκδηλώσεων και συμμετέχει ενεργά σε θεσμικά συμβούλια και επιτροπές. Η σχέση του Le Corbusier με την Ελλάδα και η συνεργασία του με Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικούς που έφυγαν στο Παρίσι είναι ένα ανοιχτό κεφάλαιο των πιο πρόσφατων ερευνών του.

Η δράση εντάσσεται στο Meta-Xenakis για τον διεθνή εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη.

Το Meta-Xenakis μια αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

Η πρωτοβουλία ανήκει στην στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach και ξεκίνησε με την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, το CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν και το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, τα Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mεξικό) και Nagoya City University (Ιαπωνία).

Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, διαγωνισμό σύνθεσης, κ.ά., και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο. Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.