Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλης Μούτσογλου, Η Αραβική ανατροπή. Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του Αραβικού κόσμου.

Και ενώ όλα στον Αραβικό Κόσμο έμοιαζαν ακίνητα και «τακτοποιημένα δια παντός», ξεσπάει ξαφνικά η επανάσταση της Άνοιξης. Οι πολιτικές-κοινωνικές ανατροπές του 2011 αποτελούν μια καμπή της ιστορίας και διασπούν μια συνέχεια στην πολιτική τάξη της περιοχής, που όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έμοιαζε αιώνια.

Ο συγγραφέας, Πρέσβης της Ελλάδος στο Αλγέρι κατά την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης, έζησε τα γεγονότα στην περιοχή όπου εξελίσσονταν. Τα διηγείται σε όλη τους την έκταση επισημαίνοντας την πλοκή και τις διασυνδέσεις, και τα αναλύει με μια αφήγηση άλλοτε δημοσιογραφική, άλλοτε ακαδημαϊκή, αλλά πάντα κατά το δυνατόν αντικειμενική και ουδέτερη, όχι με την έννοια ότι δεν παίρνει θέση, αλλά με την παράθεση των απόψεων όλων των πλευρών.

Μπορεί τα άμεσα αποτελέσματα της Αραβικής Άνοιξης να μην υπήρξαν πάντοτε ευτυχή καθόσον αφορά την ευημερία των λαών. Η «Ανατροπή» όμως συνέβη και τα πολιτικά πράγματα στον Αραβικό Κόσμο δεν θα είναι ποτέ πια τα ίδια. Οι αραβικοί λαοί δήλωσαν έντονα την παρουσία τους και δεν θα είναι πλέον δυνατόν να αγνοηθεί η θέληση τους από τις ηγεσίες.

Ο Βασίλης Μούτσογλου είναι διπλωμάτης. Διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδος στο Αλγέρι την περίοδο 2008-2014. Έργα του ιδίου από τις Εκδόσεις Παπαζήση: Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης 1821-1923 (1998), Η Τουρκία στο Μεταβαλλόμενο Διεθνές Περιβάλλον και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (2000), Η Βαλκανική Παράμετρος (2002).