Μία από τις διασημότερες δεξιοτέχνες του βιολιού της εποχής μας, η Angèle Dubeau, μία από τις σημαντικότερες γυναικείες ορχήστρες εγχόρδων, η La Pieta και οι εκπληκτικές δημιουργίες, τόσο του κορυφαίου Ludovico Einaudi, όσο και των άλλων μεγάλων σύγχρονων δημιουργών, εγγυώνται και συνυπογράφουν μία μοναδική μουσική απόλαυση, την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο Παλλάς.

Ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι που θα καθηλώσει το κοινό.

Ένας νέος ηχητικός κόσμος που πρέπει να ανακαλύψετε με οδηγό την κορυφαία βιολονίστα και την πιο hot ορχήστρα εγχόρδων του κόσμου.

Μία εκπληκτική συναυλία μόνο από γυναίκες για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τη γυναίκα.

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά, στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας.

Η Καναδή μουσικός Angèle Dubeau (Ανζέλ Ντιμπό), θεωρείται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες βιολονίστες  στο χώρο της κλασικής –και όχι μόνο- μουσικής και σίγουρα η κορυφαία της γενιάς της. Καταξιωμένη και πολυβραβευμένη, με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις δίσκων και διεθνείς περιοδείες σε πάνω από 40 χώρες, με εμφανίσεις στα σημαντικότερα και διασημότερα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου, έχτισε την  εντυπωσιακή καριέρα της ταυτόχρονα πάνω σε δύο πυλώνες: Από τη μία στην ανυπέρβλητη δεξιοτεχνία της και στην πλούσια συναισθηματική προσέγγιση όσον αφορά τις ερμηνείες της στα μεγάλα συμφωνικά, κλασσικά έργα. Από την άλλη στην τόλμη, τη φαντασία και το νεοτερισμό που επέδειξε, εισάγοντας στο προσωπικό της ρεπερτόριο συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών, όπως ο Philip Glass, ο Michael Nyman, ο Ludovico Einaudi, ο Arvo Part, ο Jonny Greenwood και άλλοι.

Μία από τις καινοτομίες της εξάλλου ήταν και η δημιουργία της ορχήστρας εγχόρδων LA PIETA (Λα Πιετά) που αποτελείται μόνον από γυναίκες, όλες τους κορυφαίες σολίστ της κλασικής μουσικής. Ένα ensemble που ενώ αρχικά δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά στις πολύ δύσκολες και απαιτητικές ηχογραφήσεις, στην πορεία απέκτησε τα χαρακτηριστικά ενός συμπαγούς και μόνιμου καλλιτεχνικού σχήματος. Αιτία, τα υπερθετικά εγκωμιαστικά σχόλια των ειδικών και κριτικών που απέσπασε και το φανατικό κοινό που δημιούργησε, λόγω της εξαιρετικής μαεστρίας, της αψεγάδιαστης ακρίβειας, της πλούσιας από συναισθήματα ερμηνείας και φυσικά της εκθαμβωτικής σκηνικής παρουσίας του.

Η συναυλία της Αθήνας, που αποτελεί και την παρθενική εμφάνιση της Angèle Dubeau στην Ελλάδα, έχει έναν απόλυτα συμβολικό χαρακτήρα, λόγω της σύνθεσης της ορχήστρας και του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για τη γυναίκα, μιας και η ίδια έχει αφηγηθεί μέσα από τη μουσική της πολλές φορές την ιστορία της για τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους όσοι προσπαθούν να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες της ζωής. Παράλληλα διακατέχεται από όλα εκείνα τα στοιχεία που καταξίωσαν διεθνώς την LA PIETA και την έκαναν διάσημη: τόσο την εισαγωγή της κλασικής μουσικής στο ευρύτερο κοινό, όσο και την εισαγωγή σύγχρονων σημαντικών δημιουργών και μοντέρνων ακουσμάτων στο κλασικό ακροατήριο.

Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα κατέχουν οι συνθέσεις του φημισμένου Ludovico Einaudi, που με τις ευρείες και πολύπλευρες επιρροές τους, από την κλασική μουσική, τον ρομαντισμό, το μπαρόκ, τον μινιμαλισμό, ως την ποπ, τη ροκ και την world music, προβάλουν ως το «Άγιο μουσικό δισκοπότηρο» της σύγχρονης παγκόσμιας σκηνής. Όπως όμως εξίσου ξεχωριστές είναι και οι υπόλοιπες επιλογές του προγράμματος, που αποτελούνται από τις καλύτερες και γνωστότερες δημιουργίες άλλων διάσημων συνθετών όπως οι Philip Glass, Michael Nyman, Marjan Mozetich, Maxime Goulet και Avro Part.

Δομώντας έτσι από κοινού ένα πρωτόγνωρα γοητευτικό μουσικό σύμπαν, ευαίσθητο, πρωτοποριακό, συναρπαστικό. Έναν μαγευτικό ηχόκοσμο τον οποίο πρέπει να επισκεφθεί ο κάθε απαιτητικός ακροατής, αλλά και… θεατής!

Σύντομο βιογραφικό

Μία από τις πιο διάσημες δεξιοτέχνες του βιολιού της γενιάς της, η Angèle Dubeau έχει ήδη συμπληρώσει μια εξαιρετική σταδιοδρομία 38 ετών. Έχει παίξει στις μεγαλύτερες διεθνείς σκηνές, σε πάνω από σαράντα χώρες και η πορεία της στον κόσμο της μουσικής παραμένει απαράμιλλη.

Στην ηλικία των 15 απέκτησε ένα Premier Prix στο βιολί (που ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό στη μουσική) και στα 16 της, ένα Premier Prix στη Μουσική Δωματίου, πάντα στο Conservatoire de Musique de Montréal. Συνέχισε τις σπουδές της στο Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια στο Ωδείο του Βουκουρεστίου. Έχει κερδίσει πολλούς επαίνους και πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας της.

Το 1997 η Angèle Dubeau ίδρυσε την La Pietà, μια αποκλειστικά γυναικεία ορχήστρα εγχόρδων. Από τότε πραγματοποίησαν όλες τις περιοδείες τους από κοινού. Πεπεισμένη για την ανάγκη εισαγωγής της κλασικής μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό, ήταν πρωτοπόρος στον αγώνα για την ένταξη τέτοιου είδους συναυλιών στο πρόγραμμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών του Καναδά. για πάνω από 20 χρόνια. Το 1995 ίδρυσε και από τότε διευθύνει το δημοφιλές Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Mont Tremblant. Η Angèle Dubeau συνεχίζει τη λαμπρή της καριέρα και παραμένει στην κορυφή των πωλήσεων κλασικής μουσικής στη Βόρεια Αμερική με πάνω από 500 000 άλμπουμ. Είναι Ιππότης του Τάγματος του Κεμπέκ (Ordre national du Québec) και Αξιωματούχος του Τάγματος του Καναδά (Officer of the Order of Canada).  Η Angèle Dubeau παίζει με το βιολί Στραντιβάριους του 1733 ονόματι “Des Rosiers”.

Λίγα λόγια για τον Ludovico Einaudi (Λουντοβίκο Εϊνάουντι)

Η μουσική του, μία μείξη ρομαντισμού, μπαρόκ, ιταλικής folk και μινιμαλισμού -άλλωστε, ο χαρακτηρισμός «μινιμαλιστής» είναι αυτός που προτιμά- αυξάνει το κοινό του διεθνώς με γεωμετρική πρόοδο. Τα άλμπουμ του ανεβαίνουν σε περίοπτες θέσεις στα chart (έχοντας καταγράψει πωλήσεις μεγαλύτερες του ενός εκατομμυρίου),  «ξεπουλάει» σε σταθερή βάση τα εισιτήρια των πιο σημαντικών αιθουσών συναυλιών σε όλο τον κόσμο, έχει συνθέσει μία σειρά από βραβευμένα κινηματογραφικά scores, ενώ βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων του ακροατηρίου στο διαδίκτυο. Ο Ludovico γεννήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας και σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Ωδείο του Μιλάνου πριν συνεχίσει τις σπουδές του με τον Luciano Berio, έναν από τους πιο σημαντικούς avant garde συνθέτες του εικοστού αιώνα. H καριέρα του ξεκίνησε με μία σειρά από αναθέσεις για ιδρύματα όπως το USA’s Tanglewood Festival και το Paris’ IRCAM, αλλά πέρα από τη δεδομένη, λαμπερή κλασική καριέρα του να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, της μουσικής ελευθερίας, με σκοπό να «συμβιβάσει» τις ευρείες και φαινομενικά, αντικρουόμενες επιρροές του. Σύντομα άρχισε να ενσωματώνει στις συνθέσεις του διαφορετικά μουσικά είδη και στιλ όπως pop, rock, world και folk μουσική. Ο Ludovico έγινε γνωστός σε ένα ευρύ κοινό, από τα κομμάτια του που συμπεριλήφθηκαν στα soundtracks των ταινιών «Intouchables» και «I’m Still Here» αλλά και στην τηλεοπτική μεταφορά του «Doctor Zhivago», στο «This is England» και «Acquario» (όπου κέρδισε το Grolla D’oro για το Best Soundtrack). Τα «Walk» & «Run» που ακούγονται στα ραδιόφωνα την τελευταία χρονιά είναι από το άλμπουμ του «In A Time Lapse».

Διαβάστε τη συνέντευξη της Angele Dubeau εδώ.