Δύσκολα μοιραζόμαστε ιστορίες που μας πονάνε. Η Μικρασία που στις νεότερες γενιές συνοδεύεται από το άκρως δηλωτικό επίθετο «καταστροφή» ανήκει σε αυτές. Υπάρχουν, όμως, σελίδες της Ιστορίας που, ακόμη και στην πιο «μαύρη» ώρα, διδάσκουν πως η ζωή πάντα βρίσκει τρόπο να προχωρήσει. Και προχωράει. Μια τέτοια σελίδα, άγνωστη στο ευρύ κοινό, έρχεται μια ομάδα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών να μοιραστεί στο Πολεμικό Μουσείο.

Πρόκειται για την ιστορία της «Ανεξάρτητης Μεραρχίας», μιας ομάδας επίλεκτων Ελλήνων στρατιωτών που, παρόλο που βρέθηκε πλήρως αποκομμένη από την διοίκησή της εν μέσω εχθρικών στρατευμάτων και σε απολύτως αφιλόξενα εδάφη, κατόρθωσε, όχι απλώς να μην αφανιστεί, αλλά να περισυλλέξει άμαχο ελληνικό πληθυσμό από την Κιουτάχεια έως το Δεκελί. Από εκεί, το εκστρατευτικό σώμα λειτούργησε ως γέφυρα σωτηρίας, σώζοντας στη Λέσβο περισσότερους από 3.000 άμαχους.

Δεκατρείς ζωγράφοι, συνεπαρμένοι από το ιστορικό γεγονός, θέλουν με τη σειρά τους να σώσουν από τη λήθη το ηρωικό αφήγημα, που στέκεται στους νεότερους χρόνους ως μια άλλη «Κάθοδος των Μυρίων». Στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, δεν παραδίδουν «μάθημα», αλλά με τη δική τους γραφίδα, επιχειρούν να κεντρίσουν την περιέργεια στις νεότερες γενιές. Δεν αφηγούνται πράξεις στα πεδία των μαχών, αλλά δείχνουν ότι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία δεν μετριέται στις κάννες των όπλων.

Συμβολικά πορτρέτα των αγωνιστών της Ανεξάρτητης Μεραρχίας καθώς και αλληγορικές αναπαραστάσεις της μακράς πορείας της Εκστρατείας, σαρκώνουν οι:

Χρήστος Αθανασιάδης, Σπύρος Βερύκιος, Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Νίκος Μόσχος, Λίλα Μπελιβανάκη, Ξενοφών Μπήτσικας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αχιλλέας Ραζής, Ξενής Σαχίνης, Ματίνα Τασατζή, Γιώργος Χαδούλης

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Γιώργος Μυλωνάς
Διοργάνωση «ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΜΚΕ»

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Νίκος Μόσχος, «The Route», 2022, Λάδι σε κόντρα-πλακέ, 80 x 110 εκ.