Η απόφαση της κυβέρνησης υπήρξε ευεργετική και σε σύμπλευση με τις αποφάσεις δεκάδων ευρωπαϊκών και μη κυβερνήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζουν το βιβλίο ως αναγκαίο αγαθό (essential), όως ακριβώς τα τρόφιμα και τα φάρμακα, απαραίτητα για τη σωματική και ψυχολογική υγεία του συνόλου του πληθυσμού μιας χώρας.

Ήδη από τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών (ΙΡΑ), την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), χώρες με πολύ περισσότερα κρούσματα και περιστατικά θανάτων απ’ ό,τι η Ελλάδα (Βραζιλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Σουηδία κ.ά), αποφάσισαν ότι τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία. Το σκεπτικό είναι σαφές και ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Το βιβλίο αποτελεί πρώτιστο, βασικό και αναγκαίο αγαθό. Η αποστέρηση της κουλτούρας της ανάγνωσης σε περιόδους δοκιμασίας επιφέρει μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Το διαδίκτυο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται από την απουσία της ανθρώπινης επαφής και την αναστολή της συνήθους καθημερινής δραστηριότητας των πολιτών. Ο συστηματικός αναγνώστης δεν μπορεί να στερηθεί τη συντροφιά του βιβλίου που, σε περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε, αποτελεί την ιδανική διέξοδο, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού. Χάρη στο βιβλίο και στην ανάγνωση, ο κοινωνικός περιορισμός δεν μετατρέπεται σε πολιτιστική απομόνωση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και η ελληνική κυβέρνηση, αναγνώρισαν τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα του βιβλίου σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά, έχουμε όλοι μας έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο: το βιβλίο και η ανάγνωση είναι ζωή, δίνουν ελπίδα και αποτελούν το “όπλο” του πολίτη στη μάχη κατά της ανασφάλειας και του φόβου, στη μάχη κατά της πανδημίας.

Θεωρούμε ότι έχουν γίνει κατανοητοί, από το σύνολο του κοινωνικού σώματος, οι λόγοι για τους οποίους τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμένουν πάντοτε ανοιχτά –ακόμα και στην απευκταία περίπτωση μελλοντικών lockdown– όπως ακριβώς τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Ελπίζουμε ότι, όταν η κανονικότητα επανέλθει, το βιβλίο θα έχει την αμέριστη προσοχή και στήριξη της ελληνικής πολιτείας.