Την πρώτη της στάση στην Αθήνα θα κάνει η Ελληνίδα μεσόφωνος (mezzo soprano) διεθνούς φήμης, Alexandra Gravas, στο Half Note, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά ολοκληρωμένα τα τραγούδια του νέου της προσωπικού cd, με τίτλο ‘’On the wings of love – Songbook 1’’, αλλά και κομμάτια που αγαπάει από την ελληνική και ξένη δισκογραφία.

Με διεθνή αναγνώριση στον κλασικό χώρο, μεταπήδησε με μεγάλη ευκολία σε ένα πολυποίκιλο crossover. Ερμηνεύει άρτια και αισθαντικά από παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, μέχρι μεγάλους Έλληνες συνθέτες και jazz standards,  με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο, ενώ δεν διστάζει να προσεγγίζει με τόλμη και πιο σύγχρονο ρεπερτόριο, νεότερων συνθετών.

Ο Αντρέας Μπουτσικάκης στο πιάνο, αλλά και πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες θα την  συνοδεύσουν σε αυτό της το ταξίδι. Ο Μίμης Πλέσσας, που ήταν από τους πρώτους που την ανακάλυψε, την παρουσίασε στο ελληνικό κοινό και της έδωσε τραγούδι του, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Παναγιώτης Μάργαρης, με τους οποίους έχει ήδη συνεργαστεί πετυχημένα σε συναυλίες στο Βέλγιο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κι ο τζαζίστας Γιώργος Ψυχογιός θα μοιραστούν μαζί της τραγούδια από την ελληνική και διεθνή σκηνή.

Μια βραδιά με αναπάντεχες συμπράξεις, ντουέτα, μουσικές συνευρέσεις και υπέροχα τραγούδια!

«Πήρα την απόφαση να κάνω ένα cd με τραγούδια που αγγίζουν την καρδιά και την ψυχή μου, ανεξάρτητα σε ποια μουσικό είδος ανήκουν: jazz, κλασική, folk, crossover …” “… Ποτέ δεν έψαξα τραγούδια …  αυτά με «επέλεξαν», λέει χαρακτηριστικά στο cd της.

Λίγα λόγια για την Αλεξάνδρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από γονείς Έλληνες μετανάστες και είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει με δύο εντελώς διαφορετικές κουλτούρες: στο σχολείο με Γερμανική Κλασσική Μουσική και στο σπίτι με Ελληνικά.

Έχει κάνει τις πρεμιέρες των έργων διεθνώς γνωστών συνθετών όπως των Μίκη Θεοδωράκη, Δημοσθένη Στεφανίδη, Μίμη Πλέσσα, Νότη Μαυρουδή, Τζωρτζ Τσοντάκης, Francis James Brown, Achim Burg, Dante Borsetto, Harue Kunieda  Jonnusuke Yamamoto και Otto Freudenthal. Ο Μίκης Θεοδωράκης την επέλεξε να ερμηνεύσει στη πρεμιέρα των συμφωνικών του τραγουδιών RAVEN, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ  και “ Les dix Eluard”. Ερμήνευσε επίσης το 2004 την πρεμιέρα των «16 ανέκδοτων τραγουδιών για mezzo soprano και πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα στη Γερμανία και Αγγλία  (the Purcell Room/Royal Festival Hall). Ο δίσκος της « Τυφλά Δάκρυα», με τραγούδια του Δημοσθένη Στεφανίδη, κέρδισε το 2004 το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ΤΟΜΟΣ (Contemporary Music Editions Price Competition) στις ΗΠΑ.

Ο συγγραφέας Louis de Bernieres (γνωστός και από το βιβλίο του «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι») γράφει στο πρόλογο του προγράμματος “Coasts of Spirits”, Alte Oper Frankfurt:  «Η Αλεξάνδρα γνωρίζει πως πρόκειται για επικοινωνία, και θέτει ως στόχο της το να επικοινωνεί με όλους εμάς, περιφρονώντας τα εμπόδια λόγω γλώσσας και κουλτούρας που ο κόσμος σκληρά σκόρπισε στο δρόμο μας …

Έχω την αίσθηση πως η μουσική δεν έρχεται από αυτήν αλλά δια μέσου αυτής, από κάποια άλλη διάσταση. Είναι μια από αυτούς που ”επιλέχθηκαν” για να δώσουν στο κόσμο ένα νέο μήνυμα».

Σήμερα, παράλληλα με τις κατά τόπους παρουσιάσεις του cd της σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις,  περιοδεύει σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική μ’ ένα διεθνές project πάνω σε μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη σε διάφορες γλώσσες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση των Η.Π.Α.