Η ανακοίνωση

Η οικογένεια της αίθουσας τέχνης έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου αποχαιρετά με μεγάλη συγκίνηση και βαθιά θλίψη ένα από τα πιο πολύτιμα μέλη της. Έφυγε από κοντά μας αιφνίδια το μεσημέρι του Σαββάτου ο πολυαγαπημένος φίλος, ο πολύτιμος συνεργάτης, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, Κορνήλιος Γραμμένος.

Για όλους εμάς, τους συνεργάτες, τους συναδέλφους, τους φίλους, η απώλεια είναι μεγάλη και η οδύνη βαθιά. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Αφήνει όμως κληρονομιά το πολύτιμο έργο του, την μοναδική του σφραγίδα στον εικαστικό χάρτη του τόπου μας.
Ο Κορνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Από το 1977 έως το 1980 σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα, ενώ από 1981 έως το 1988 σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κολωνίας στη Γερμανία.

Οι καλλιτεχνικοί του σταθμοί περιλαμβάνουν τη Ρώμη από το 1988 έως το 1991, τη Νέα Υόρκη από το 1991 έως 1992 καθώς και το Σαν Φρανσίσκο από το 1999 με 2000. Η διαδρομή του αποτελείται από μείζονες εκθέσεις με έργα που εκφράζουν την τέχνη του ποικιλοτρόπως, σε ένα γεωγραφικό φάσμα που εκτείνεται από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ύστερα από περιπλανήσεις στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, όπου έμεινε για κάποιο διάστημα, εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Οι ομαδικές αλλά και οι ατομικές εκθέσεις του διαδέχονται η μία την άλλη. Το 1988 δημιουργεί το πρώτο «Alien» από χαρτόνι ενώ από αλουμίνιο είναι τα, μόνιμα εγκατεστημένα, «Aliens» που βλέπουμε στην πλατεία Δεξαμενής στην Αθήνα αλλά και στον εξωτερικό χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Το 1990 δημιουργεί τους πρώτους «Ιππότες» από χαρτόνι ενώ τρία χρόνια αργότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών εγκαθιστά μόνιμα τους «Επτά Ιππότες» από γαλβανισμένο σίδηρο σε ανθρωπομετρικές διαστάσεις στον χώρο του.

Είναι ο δημιουργός του έργου «Η μολυβένια θάλασσα» στη μαρίνα της Πάτρας, όπου επανέρχεται με διαφορετικές installations και performances. Η σχέση του με τη μουσική και ιδιαίτερα με την τζαζ τον οδηγεί σε αναζητήσεις, πέρα από τους εικαστικούς δρόμους, μέσα από multimedia δρώμενα. Οι «Μάσκες» του από αλουμίνιο εντάσσονται σε χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και αλλού.

Παρ’ ότι ο, γεννημένος το 1959, καλλιτέχνης συγκαταλέγεται στη σύγχρονη γενιά Ελλήνων δημιουργών. Η τέχνη του Κορνήλιου Γραμμένου, καθαρή, σαφής, λιτή και αιχμηρή, φανερώνει μια συνέπεια στην καλλιτεχνική έρευνα και στη διερεύνηση ενοτήτων: Aliens, Knights, Masks, Sarmata, Flowers.

To 2014 παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης εκφραση γιαννα γραμματοπουλου την έκθεση σκουλπτούρα emfatica. Ο ίδιος σχολίαζε:”είναι έργαχειροφτιαχτά και χειροπιαστά και άκρως εμφατικά, έργα που έγιναν την διετία 20122013, έργα καμωμένα στο atelier μου και μόνο από ρέστα υλικών καιάλλων πραγμάτων που βρίσκονταν γύρω μου παντού και χρειάζονταν αξιοποίηση.

” To 2018 και 2019 παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης εκφραση γιαννα γραμματοπουλου τις εκθέσεις Repatriation vol 1 και Repatriation vol 2. Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης επιχείρησε να χαρτογραφήσει την έννοια της εστίας, του οικείου, ενώ στην ενότητα Repatriation vol 2 η αναζήτηση της έννοιας της επιστροφής, του επαναπατρισμού μετουσιώνεται στα 12 γλυπτά που έφεραν τις αναφορές που δομούν το προσωπικό του ταξίδι.

Ατομικές εκθέσεις του έγιναν στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας το 1987 και στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης το 1998, στην Nica Gallery Inc στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια το 2000, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών το 2007, στην Galerie Beyer στη Δρέσδη το 2009 και στην στην αίθουσα τέχνης εκφραση γιαννα γραμματοπουλου στην Αθήνα το 2008, 2011, 2014 , 2017 και 2018.

Η κηδεία θα τελεστεί την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, σε στενό οικογενειακό κύκλο εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας.