Στο ρεσιτάλ αυτό η Δήμητρα Τσιάπου και ο Δημήτρης Γιάκας θα παρουσιάσουν άριες από όπερες των C.W. Gluck, Ch. Gounid, J. Massenet, G. Bizet, B. Smetana, G. Puccini και A. Dvořak.

Το πρόγραμμα της βραδιάς:

“Qual vita e questa mai… Che fiero momento…”
Orfeo ed Euridice – C.W. Gluck
“Divinites du Styx…”
Alceste – C.W. Gluck
“Je dis que rien ne m’epouvante…”
Carmen – G. Bizet
“Celui dont la parole… Il est doux, il est bon…”
Herodiade – J. Massenet

“Och jaky žal… Ten lasky sen…”
Prodana nevěsta – B. Smetana
“O mio babbino caro…”
Gianni Schicchi – G. Puccini
“Donde lieta usci…”
La Boheme – G. Puccini
“Tu, che di gel sei cinta…”
Turandot- G. Puccini
“Měsičku na nebi hlubokem…”
Rusalka – A. Dvořak

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Δημήτρης Γιάκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη της Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του μουσικού διευθυντού της Kent Nagano. Παράλληλα, εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δήμητρα Τσιάπου

Η σοπράνο Δήμητρα Τσιάπου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994.Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών, όπου φοίτησε με υποτροφία. Τον Ιούνιο του 2016 έλαβε Δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα και Α’ Βραβείο από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στην τάξη της σοπράνο Μάρθας Αράπη, με την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λυρικού τραγουδιού με την Ildiko Raimondi (Mozarteum Summer Academy, Αυστρία), την Gabriele Lechner (isaOperaVienna, Aυστρία) και την Irina Gavrilovici (Saarlouis Masterclass for Voice, Γερμανία),καθώς και σειρά μαθημάτων με τους Anna Samuil και Matthias Samuil στοΒερολίνο. Ως μέλος του Εργαστηρίου Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μελέτησε τον ρόλο της Fiordiligi στο Così fan tutte.

Τον Φεβρουάριο του 2016 διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο Μονωδίας στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Έχει λάβει μέρος σε συναυλιές σε αίθουσες της Αθήνας (Φ.Σ. Παρνασσός, Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Βιβλιοπωλείο “Ιανός”, Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά) και του εξωτερικού (Wiener Saal – Stiftung Mozarteum Salzburg, Casino Baden Wien, Saarlouis Evangelische Kirche) ερμηνέυοντας τραγούδια και άριες του ρεπερτορίου της. Στα πλαίσια του συναυλιακού κύκλου “Νέοι έλληνες σολίστ -Κυριακές στον Παρνασσό” συνέπραξε με την Orchestra Mobile υπό την διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη. Είναι φοιτήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα “Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης”. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.