Η New Star παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 11 Φεβρουαρίου 2016 την αριστουργηματική ταινία του Φρανκ Μπάιερ «ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ» (Nackt unter Wölfen), βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Υπόθεση:

Καθώς φήμες διαδίδονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, ότι καταφτάνουν σύμμαχοι, οι κρατούμενοι, αναζωπυρώνουν τις ελπίδες τους για επιβίωση και ελευθερία. Όταν μια ομάδα φυλακισμένων μεταφέρεται από το Άουσβιτς, ένα τετράχρονο παιδί μπαίνει λαθραία στο στρατόπεδο μέσα σε μια βαλίτσα. Είναι Εβραϊκής καταγωγής και γεννημένο στο Άουσβιτς και εάν αυτό γίνει αντιληπτό, θα το σκοτώσουν. Μια ομάδα κρατουμένων αποφασίζει να το προστατέψει από τα χέρια των Γερμανών, και παρόλο που δεν μπορούν να φυγαδεύσουν το παιδί έξω από το Μπούχενβαλντ, καταφέρνουν να το κρύψουν, μεταφέροντας το από το ένα μέρος του στρατοπέδου στο άλλο, όσο οι Ναζί κάνουν περιπολίες. Απειλές και βασανιστήρια από τους άνδρες των SS δεν αποδίδουν και το αγόρι γίνεται σύμβολο της πάλης ανάμεσα στους κρατούμενους και τους φύλακες.  Η διάσωση του παιδιού γίνεται υπόθεση της ΙΛΚ (Διεθνούς Επιτροπής Στρατοπέδου)  που λειτουργεί στο στρατόπεδο και φροντίζει για την επιβίωση των κρατουμένων και την προετοιμασία για την απελευθέρωσή τους. Η σωτηρία του παιδιού γίνεται υπόθεση όλων, αψηφώντας τρομοκρατία, βασανιστήριο, θάνατο.

Σκηνοθεσία: Φρανκ Μπάιερ

Σενάριο: Μπρούνο Άπιτς

Παίζουν: Έρβιν Γκεσόνεκ, Άρμιν Μίλερ-Σταλ, Κριστίν Βότσικ

Δράμα, Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, 1963, 124’

Το μυθιστόρημα:

Ο συγγραφέας Μπρούνο Άπιτς έζησε αυτή την ιστορία – την πιο δραματική ιστορία που μας έδωσε η παγκόσμια λογοτεχνία και ιστοριογραφία από το Μπούχενβαλντ. Είναι η ιστορία μιας μικρής ομάδας κρατουμένων του στρατοπέδου που προσπαθούν και κατορθώνουν να σώσουν ένα μικρό παιδί. Η αλήθεια της αφήγησης, το ταλέντο του συγγραφέα και η δραματικότητα της ιστορίας που προβάλλεται μέσα από το καθημερινό ψυχρό μαρτύριο του στρατοπέδου, κρατούν τον αναγνώστη σελίδα προς σελίδα απορροφημένο στο «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους».

Σπίλμπεργκ και Μπενίνι επηρεασμένοι από το «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους»

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σπίλμπεργκ και ο Μπενίνι, μελέτησαν την ταινία του Μπάιερ πριν δημιουργήσουν τη «Λίστα του Σίντλερ» και το «Η ζωή είναι ωραία» αντίστοιχα. Η σύγκριση με τη «Λίστα του Σίντλερ» είναι αναπόφευκτη. Όσοι έχουν δει και τα δύο φιλμ, μπορούν εύκολα να βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο Σπίλμπεργκ είχε δει πολλές φορές την ταινία του Μπάιερ. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος παραλληλισμός ανάμεσα στο μικρό κορίτσι με το κόκκινο φόρεμα, το οποίο ο Σίντλερ κατασκοπεύει από απόσταση, και το μικρό αγόρι στο φιλμ του Μπάιερ με τα μεγάλα  συγκλονιστικά μάτια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΪΕΡ:

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο FAMU της Πράγας και το 1952 πήρε το δίπλωμα σκηνοθεσίας. Από το 1958 δούλεψε ως σκηνοθέτης για την εταιρεία παραγωγής DEFA. Αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ανατολικής Γερμανίας κυρίως με αντιναζιστικές ταινίες όπως η ταινία Γυμνό ανάμεσα στους λύκους.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:

 1998 Abgehauen (TV Movie)

 1997 Der Hauptmann von Köpenick (TV Movie)

 1995 Nikolaikirche (TV Movie)

 1994 Wenn alle Deutschen schlafen (TV Movie)

 1993 Das letzte U-Boot (TV Movie)

 1992 Das große Fest (TV Movie)

 1992 Sie und Er (TV Movie)

 1991 Der Verdacht

 1991 Ende der Unschuld (TV Movie)

 1989 Der Bruch

 1984 Bockshorn

 1983 Der Aufenthalt

 1981 Die zweite Haut (TV Movie)

 1981 Der König und sein Narr (TV Movie)

 1978 Geschlossene Gesellschaft (TV Movie)

 1978 Das Versteck

 1975 Jakob, der Lügner

 1973 Die sieben Affären der Dona Juanita (TV Mini-Series) (4 episodes)

– Die sechste Affäre & Die siebte Affäre (1973)

– Die vierte Affäre & Die fünfte Affäre (1973)

– Die dritte Affäre (1973)

– Die erste Affäre & Die zweite Affäre (1973)

 1972 Der Egoist (TV Movie)

 1971 Rottenknechte (TV Mini-Series)

 1968 Der Geizige (TV Movie)

 1966 Spur der Steine

 1963 Karbid und Sauerampfer

 1963 Nackt unter Wölfen

 1962 Königskinder

 1960 Fünf Patronenhülsen

 1959 Eine alte Liebe

 1957 Das Stacheltier – Das Gesellschaftsspiel (Short)

 1957 Fridericus Rex – elfter Teil (Short)

 1957 Zwei Mütter

 1955 Blázni mezi námi