Τέσσερα διηγήματα του Guy de Maupassant, διασκευασμένα σε θεατρικά μονόπρακτα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη θεατρική ομάδα Βραδινοί Επισκέπτες. Τα διηγήματα Αγρύπνια, Ειδύλλιο, Ταξιδεύοντας και Διαθήκη σε θεατρική διασκευή – απόδοση του Στέφανου Κακαβούλη, και σκηνοθεσία Νίκου Ζάππα σε ενιαία παράσταση με τίτλο 4 Παρωδίες Μικρού Μήκους, ανεβαίνουν στη Θεατρική σκηνή του  Beton 7, από τις  26 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2010.

Στα διηγήματά του αυτά, γραμμένα τη δεκαετία του 1880, ο G. de Maupassant (1850-1893) αναδεικνύει την ανατροπή της πλοκής, ως θεμελιώδη αξία της δραματουργίας και κινητήρια δύναμη της παρωδίας.

Την ίδια στιγμή ωθεί τους αναγνώστες και κατά επέκταση τους θεατές, στην επιθυμία του ονείρου φροντίζοντας στο τέλος της κάθε ιστορίας να φωτίσει εκείνες τις αόρατες δυνάμεις, που συνωμοτούν στο όνομα της κωμωδίας και μετατρέπουν το αναμενόμενο «happy end» σε πανωλεθρία.

Οι τέσσερις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες, που συνθέτουν την παράσταση, (καθ)ορίζονται από τους κανόνες της μαύρης κωμωδίας. Άλλοτε ο ξαφνικός έρωτας της καταταλαιπωρημένης μάνας θεωρείται από τα παιδιά της ως απιστία προς τα ίδια («Αγρύπνια»), και άλλοτε η απιστία της συζύγου του μεγαλοαστού Σερμπουά αποσιωπάται από τον ίδιο, με στόχο τον προσπορισμό ενός εκατομμυρίου φράγκων («Διαθήκη»).

Σε ένα τραίνο για τη Μασσαλία ένας νεαρός εργάτης υποκύπτει στο επίμονο φλερτ μιας πληθωρικής παραμάνας, που του ζητάει να την απαλλάξει από την υπερβολική ποσότητα γάλακτος («Ειδύλλιο»), ενώ, σε ένα άλλο τραίνο η τσαρίνα Μπαράνοβα κάνει συμφωνία με έναν καταζητούμενο φυγά, να τον κρύψει με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες του, ως  υπηρέτης της, έως ότου  φτάσουν στη Γαλλία («Ταξιδεύοντας»).

Θεατρική Απόδοση: Στέφανος Κακαβούλης, Σκηνοθεσία: Νίκος Ζάππας, Μουσική: Αντρέας Μουζακίτης, Λιάνα Κουτρολίκου, Σκηνικά /Κοστούμια: Όλγα Αυγεροπούλου, Video Αrt: Νίκος Ζάππας, Φωτισμοί: Νίκος Κανέλλος, Sound Design / Sound Mastering: Αντρέας Μουζακίτης, Λιάνα Κουτρολίκου, Παραγωγή: ΒΡΑΔΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ – 2010.

Ερμηνεύουν: «Αγρύπνια»: Μαργαρίτα Καλατζοπούλου, Θεόδωρος Μανταζέλης. «Ειδύλλιο»: Ανθή Τσαγκαλίδου, Θεόδωρος Μανταζέλης. «Ταξιδεύοντας»: Μαργαρίτα καλατζοπούλου, Νίκος Παντελίδης, Θεόδωρος Μανταζέλης. «Διαθήκη»: Δέσποινα Χρυσοστόμου, Νίκος Παντελίδης.