Η Arabella Plouviez σχολιάζει τα στερεότυπα της γυναικείας παρέκκλισης, φωτογραφίζοντας θηλυκές υπάρξεις στο φυσικό τους χώρο, χωρίς σκηνοθεσία και πόζα.

Η Arabella Plouviez σχολιάζει τα στερεότυπα της γυναικείας παρέκκλισης, φωτογραφίζοντας θηλυκές υπάρξεις στο φυσικό τους χώρο, χωρίς σκηνοθεσία και πόζα.

Ο 14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας φιλοξενεί μία ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση, από την άποψη ότι τα θέματα της δεν αποτυπώνουν κάτι εικαστικά φανταστικό και άκρως καλλιτεχνικό.

Η Arabella Plouviez, με τη φωτογραφική της ιδιότητα, απαθανατίζει στιγμές γυναικών που βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, φορούν τα δικά τους ρούχα και παίρνουν τη δική του πόζα στο φακό.

Στόχος της να αμφισβητήσει την τάξη και την υποτιθέμενη λογική των προβαλλομένων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στερεοτύπων που μας ενημερώνουν για τις σύγρονες τάσεις της γυναικείας θηλυκότητας.

Από το αρχείο της ψυχολογικής και εγκληματολογικής φωτογραφίας του 19ου αιώνα, η φωτογράφος εμπνέεται και δίνει μια νέα ερμηνεία στις ιδεολογικές δομές του κοινωνικώς \”φυσιολογικού\” και της κοινωνικής διαταραχής.

Δίνοντας, επίσης, λεζάντες στις φωτογραφίες η γαλήνη του εσωστρεφούς στοχασμού τους, ανατρέπεται βίαια από αυτές και εκπέμπουν τις ταξονομικές κατηγορίες της βικτωριανής τυπολογίας της παράνοιας και της εγκληματικότητας.

Τα μοντέλα φωτογραφίζονται στο προσωπικό οικιακό τους περιβάλλον με ελάχιστη σκηνοθεσία. Τα σκηνικά και ο ρουχισμός μας δίνουν πληροφορίες για την κοινωνική τους προέλευση και τις προτιμήσεις τους.

Το ανοιχτό γράμμα που κρατούν οι γυναίκες τραβά την προσοχή του θεατή. Δεν υπάρχει κανένας μορφασμός ή κίνηση που να δείχνει τι είδους γράμμα μπορεί να κρατούν. Πρόκειται για μια ερωτική επιστολή ή μήπως κάποιο δημόσιο έγγραφο;

Δεν το μαθαίνουμε. Έτσι το γράμμα καταλήγει να συμβολίζει το φανταστικό κλειδί του ψυχολογικού αυτού και συνάμα σκόπιμου αινίγματος.

Infio
14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας
Γυναίκες σε παρέκκλιση, Arabella Plouviez
Mavromichali 55, Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3624856
Διάρκεια έκθεσης: Από 4 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 18:00 με 21:00