Το ντοκιμαντέρ «Γυμνά Χέρια» του Γιώργου Σκεύα, που αναφέρεται στο μεγάλο μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, μετά τη

μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι, προβάλλεται ξανά στο Φεστιβάλ Αθηνών, για μία μόνο μέρα, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 (Η).

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην αμερικανική περίοδο της ζωής και της καριέρας του μεγάλου Έλληνα μουσουργού: από τη θητεία του ως  μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης κι αργότερα της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, έως το θάνατό του κατά τη διάρκεια μιας πρόβας στη Σκάλα του Μιλάνου το Νοέμβριο του 1960.

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνήθιζε να διευθύνει χωρίς μπαγκέτα, με γυμνά χέρια. Ο αφηγηματικός ιστός του ντοκιμαντέρ βασίζεται σε αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό του Μητρόπουλου, καθώς και σε αποσπάσματα από την αλληλογραφία του κατά τις δεκαετίες του 40’ και του 50’.

Ο Μητρόπουλος συνήθιζε να υπαγορεύει (στην αγγλική γλώσσα) πολλές από τις επιστολές του. Στο φιλμ, ο ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής μελετά την αλληλογραφία και το αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό προσπαθώντας να προσεγγίσει την προσωπικότητα  του Μητρόπουλου.

Μέσα από τα ντοκουμέντα αποκαλύπτονται με μοναδικό τρόπο στοιχεία της ζωής και της καριέρας του Έλληνα μαέστρου: η ιδιοφυία, το ταλέντο και οι επιτυχίες του αλλά και η αγωνία, τα προβλήματα και οι αμφιβολίες ενός μεγάλου ερμηνευτή που θυσίασε την προσωπική του ζωή  για να μπορέσει να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην Τέχνη του.

Με τον Λευτέρη Βογιατζή

Σκηνοθεσία – Σενάριο
Γιώργος Σκεύας
 
Διεύθυνση φωτογραφίας
Κατερίνα Μαραγκουδάκη
 
Σκηνογραφία 
Εύα Μανιδάκη
 
Έρευνα & επιλογή μουσικής
Σήμη Τσιλαλή
 
Μοντάζ
Πάνος Βουτσαράς
 
Ηχοληψία
Σπύρος Αραβοσιτάς
 
Μιξάζ
Κώστας Βαρυπομπιώτης
 
Executive producer
Ελένη Μπερντέ
 
Εκτέλεση παραγωγής
Town Film