Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκεύα, σε πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ Αθηνών, επικεντρώνεται στην

αμερικανική περίοδο της ζωής και της καριέρας του μεγάλου Έλληνα μουσουργού: από τη θητεία του ως  μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης κι αργότερα της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης έως το θάνατό του κατά τη διάρκεια μιας πρόβας στη Σκάλα του Μιλάνου το Νεέμβριου του 1960.

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνήθιζε να διευθύνει χωρίς μπαγκέτα, με γυμνά χέρια. Ο αφηγηματικός ιστός του ντοκιμαντέρ βασίζεται σε αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό του Μητρόπουλου, καθώς και σε αποσπάσματα από την αλληλογραφία του κατά τις δεκαετίες του 40’ και του 50’.

Ο Μητρόπουλος συνήθιζε να υπαγορεύει (στην αγγλική γλώσσα) πολλές από τις επιστολές του. Στο φιλμ, ένας ηθοποιός (Λευτέρης Βογιατζής) μελετά την αλληλογραφία και το αρχεικό οπτικοακουστικό υλικό προσπαθώντας να προσεγγίσει την προσωπικότητα του Μητρόπουλου.

Μέσα από τα ντοκουμέντα αποκαλύπτονται με μοναδικό τρόπο στοιχεία της ζωής και της καριέρας του Έλληνα μαέστρου: η ιδιοφυία, το ταλέντο και οι επιτυχίες του αλλά και η αγωνία, τα προβλήματα και οι αμφιβολίες ενός μεγάλου ερμηνευτή που θυσίασε  την προσωπική του ζωή για να μπορέσει να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη του.

Με τον Λευτέρη Βογιατζή

Σκηνοθεσία – Σενάριο Γιώργος Σκεύας

Σκηνοθεσία – Σενάριο


Διεύθυνση φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, μοντάζ Πάνος Βουτσαράς, μουσική – σύνθεση ήχων Σήμη Τσιλαλή, σκηνικά – κοστούμια Εύα Μανιδάκη, ηχοληψία Σπύρος Αραβοσιτάς, βοηθός σκηνοθέτη Μυρτώ Λεκατσά

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 11 Ιουλίου 2011 στην Πειραιώς 260