Ενα βιβλίο δύο ιστορίες, γραμμένο απο τον Γκρέηαμ Γκρην κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Άγρα….

«Ο Γκρην διέθετε πνεύμα και γοητεία και χαρακτήρα και πλοκή, καθώς και απεριόριστη οικουμενική συμπόνια, στοιχεία που τον τοποθετούν μια για πάντα στη χορεία των μεγάλων της παγκόσμιας λογοτεχνίας».
   

Tο πιο σκοτεινό δημιούργημα του Γκρέηαμ Γκρην, Ο Τρίτος Άνθρωπος, τελειώνει με μια ανταλλαγή πυροβολισμών στους υπονόμους της Βιέννης και με το θάνατο του απατεώνα της πενικιλλίνης Χάρρυ Λάιμ. Προσήλυτος στον Καθολικισμό, ο Γκρην βρήκε μια ταιριαστή απεικόνιση της παρακμής του ανθρώπου στα ζοφερά υπόγεια της πόλης. Και ο Λάιμ, με τον αλήτικο αμοραλισμό του, είναι ένας αναγνωρίσιμος ήρωας του Γκρην. Η Βιέννη εξασφάλισε στον συγγραφέα το ιδεώδες σκηνικό για την ιστορία του. Πάνω απ’ όλα, ο Τρίτος Άνθρωπος είναι μια ελεγεία για την ανδρική φιλία, την προδοσία και τη ματαίωση.

Η Πτώση ενός ειδώλου –μία από τις καλύτερες ιστορίες του Γκρην– αναφέρεται σ’ ένα αγόρι που οι γονείς του το άφησαν μόνο σ’ ένα μεγάλο αρχοντικό του Λονδίνου, στη φροντίδα του Μπέινς, του μπάτλερ, και της ζηλότυπης γυναίκας του. Ο εφτάχρονος  Φίλιπ θέλει να μάθει τι κρύβεται στο σκοτεινό υπόγειο όπου διαμένουν ο κύριος και η κυρία Μπέινς, και αρχίζει μια επικίνδυνη εξερεύνηση του κόσμου των μεγάλων.

Ο Φίλιπ είναι φανερά αφοσιωμένος στον μπάτλερ και τον εξιδανικεύει σχεδόν όσο είχε εξιδανικεύσει και ο Ρόλλο Μάρτινς τον Χάρρυ Λάιμ. Ώσπου η μισητή κυρία Μπέινς δολοφονείται από τον άπιστο σύζυγό της…
Ο τόμος συγκεντρώνει τα δύο κείμενα του Γκρέηαμ Γκρην που έγιναν σπουδαίες ταινίες από τον Κάρολ Ρηντ: Τον Τρίτο Άνθρωπο (1949) με τους Όρσον Ουέλλς, Τζ. Κόττεν και Αλίντα Βάλι –ένα κλασικό νουάρ, που κινείται με τις συμβάσεις του θρίλλερ, με μοτίβα που παραπέμπουν στον γερμανικό εξπρεσιονισμό του Μεσοπολέμου–, καθώς και την Πτώση ενός ειδώλου (1948) με την εκπληκτική ερμηνεία του Ραλφ Ρίτσαρντσον –μια ταινία “verybritish” στο κλειστοφοβικό εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής κατοικίας του Λονδίνου.

Την έκδοση συνοδεύουν μια εισαγωγή του IanThompson, πρόλογοι του Γκρέηαμ Γκρην για κάθε ιστορία καθώς και επίμετρο του Κώστα Καλφόπουλου. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Γκρέηαμ Γκρην γεννήθηκε το 1904. Μετά την αποφοίτησή του από το Balliol College της Οξφόρδης εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως διορθωτής στην εφημερίδα ΤheTimes. Η φήμη του εδραιώθηκε με το τέταρτο μυθιστόρημά του, StamboulTrain. Το 1935 διέσχισε τη Λιβερία και περιέγραψε το ταξίδι του στο JourneyWithoutMaps· όταν επέστρεψε τον προσέλαβαν ως κριτικό ταινιών στο Spectator. Έχοντας γίνει δεκτός στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1926, επισκέφτηκε το Μεξικό το 1938 για να κάνει αναφορά για τις θρησκευτικές διώξεις εκεί.

Από το ταξίδι αυτό προέκυψε το TheLawlessRoads και, αργότερα, το διάσημο μυθιστόρημά του ThePowerandtheGlory. Το BrightonRock εκδόθηκε το 1938 και το 1940 έγινε λογοτεχνικός συντάκτης στο Spectator. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε να δουλέψει για το Φόρεϊν Όφις και στάλθηκε στη Σιέρρα Λεόνε, το πόστο του από το 1941 έως το 1943. Από εδώ εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του TheHeartoftheMatter, που διαδραματίζεται στη Δυτική Αφρική.

Εκτός από τα πολλά μυθιστορήματα, ο Γκρέηαμ Γκρην έγραψε και αρκετές συλλογές διηγημάτων, τέσσερα ταξιδιωτικά βιβλία, έξι θεατρικά έργα, τρία αυτοβιογραφικά βιβλία –ASortofLife, WaysofEscape και AWorldofMyOwn(δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του)–, δύο βιογραφίες και τέσσερα βιβλία για παιδιά. Έγραψε επίσης εκατοντάδες δοκίμια, καθώς και κριτικές για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο (ορισμένα περιέχονται στις συλλογές Reflectionsκαι MorningsintheDark). Πολλά από τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του έχουν γυριστεί ταινίες και ο Τρίτος Άνθρωπος γράφτηκε ειδικά για τον κινηματογράφο. Πέθανε το 1991.