Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει το έργο των Robert Lepage και Marie Brassard, «Γράφημα» …

από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2013. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη σκηνή Black Box σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα.

Ένα Τεστ Αληθείας  που αφήνει περισσότερη αμφιβολία απ΄ όση βεβαιότητα, σ’ ένα έργο για την ίδια την αλήθεια και τις συνέπειες της.

Γύρω το Γράφημα ενός Τεστ Αληθείας που ποτέ δεν έγινε γνωστό, οι ζωές, οι συνειδήσεις και οι σχέσεις  τριών ανθρώπων, συνδέονται και συγκρούονται με τον εαυτό τους και με τους άλλους, με τρόπους φανερούς όσο και κρυφούς:, μέσα από την πραγματικότητα όσο και τη μυθοπλασία, στο πολιτικό τέλος μιας εποχής που καταλήγει τέλος της «προσωπικής» εποχής των πρωταγωνιστών της. Ένα Γράφημα για την Αλήθεια και τις συνέπειές της: υπαρξιακές πολιτικές, φανταστικές και βίαια πραγματικές.

Το Γράφημα, ένα από τα  πλέον αναγνωρισμένα έργα του Γαλλο-Καναδού συγγραφέα και σκηνοθέτη  Robert Lepage  σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου – Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα, ανεβαίνει στη σκηνή του Black Box  του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 13 Ιανουαρίου με τους Βασίλη Μαργιέτη, Χρίστο Λύγκα και Αντιγόνη Δρακουλάκη, σκηνικά Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμό Κατερίνας  Μαραγκουδάκη, μουσική Σταύρου Γασπαράτου και video Βάνας Κωσταγιόλα..

Ο Lepage σ’ ένα διαρκές παιγνίδι αντιφάσεων κινείται στα ανάμεσα στο πολιτικό και το προσωπικό την πραγματικότητα και την ερμηνεία της. Στον Καναδά, λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο ανεξιχνίαστος θάνατος μιας νεαρής κοπέλας που έρχεται στην επιφάνειας μέσα από την προετοιμασία μιας ταινίας για την υπόθεση αποτελεί την αφορμή για να ξεδιπλωθούν οι σχέσεις τριών ανθρώπων. του Φρανσουά ενός νεαρού σερβιτόρου, ύποπτου για το φόνο, που παρότι το τεστ ανίχνευσης ψεύδους το οποίο υποβλήθη αποδείχτηκε αρνητικό ποτέ δεν έμαθε την αλήθεια παραμένοντας στην αμφιβολία. Του Ντέιβιντ, ενός Γερμανού εγκληματολόγου που βρήκε καταφύγιο από την πατρίδα του στον Καναδά την ταραγμένη εκείνη εποχή, και ο οποίος είχε υποβάλει τον Φρανσουά στο τεστ και έρχεται αντιμέτωπος με τους εφιάλτες του. Ανάμεσα τους η Λούση μια νεαρή ηθοποιός που έχει αναλάβει να παίξει τον ρόλο της κοπέλας που έδεσες τη ζωή των δυο ανδρών για πάντα γίνεται ο μεταξύ τους συνδετικός κρίκος. Στο «Γράφημα» το παρελθόν και το παρόν μπερδεύονται πάνω στη σκηνή, εντείνοντας τα προσωπικά αδιέξοδα των ηρώων του. Τα τρία πρόσωπα συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις που μοιάζουν άλλοτε να έχουν ύφη ερωτική και άλλοτε βασανιστική. Το τέλος της ιστορίας αντικατοπτρίζει το τέλος μιας προσωπικής «εποχής» για τον καθέναν ξεχωριστά.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης και εκ των πρωταγωνιστών Χρήστος Λύγκας : «Το  Γράφημα του Robert Lepage μοιάζει σαν ένα παιχνίδι αντανακλάσεων της έννοιας  της  αλήθειας. Άραγε μήπως  το θέατρο, η ερωτική πράξη ,τα   παιχνίδια  εξουσίας , μια δολοφονία, ο πολιτικός τεμαχισμός μιας πόλης, μια αυτοψία, μια διάλεξη, μια ανάκριση, μια ταινία , μια πρόβα, έχουν  σαν  κοινό  παρονομαστή την  ιδέα  της  αναπαράστασης ! Κι  έτσι  γράφουμε  την  ιστορία μέσα  από  μικρές  αναπαραστάσεις  με  αρχή  και  τέλος.

Το «Γράφημα» γράφτηκε το 1997 και γνώρισε μια  επιτυχημένη πορεία σε καναδικές και βρετανικές θεατρικές σκηνές. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τη ρεαλιστικότητα και τη σωματοποίηση πάνω στη σκηνή των έντονων συναισθημάτων των ηρώων του με την έντονη χρήση video art στη διάρκεια της παράστασης.

Σκηνοθεσία : Χρήστος Λύγκας
Μετάφραση : Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Πρωταγωνιστούν : Χρήστος Λύγκας, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Βασίλης Μαργέτης
Κοστούμια/ διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης ΜετζικώφΦωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Σταύρος Γασπαράτος
Video art : Βάνα ΚωσταγιόλαΚινησιολογία : Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτογραφίες παράστασης : Χρήστος Χατζηωάννου 

BIOΓΡΑΦΙΚΟ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΥΓΚΑΣ

Γεννήθηκε  στη  Θεσσαλονίκη  το  1971. Αποφοίτησε με  άριστα  από  την  Δραματική  Σχολή  του  Κρατικού  Θεάτρου  Βορείου  Ελλάδος, σπούδασε  στο  Ιστορικό – Αρχαιολογικό  τμήμα  του  Α.Π.Θ.  και στο  Η.Β  Studio  της  Νέας  Υόρκης.

Συνεργάστηκε  σαν  ηθοποιός  με  το  Κ.Θ.Β.Ε , το  Εθνικό  Θέατρο ,  το  θέατρο  Άττις ,  το  θέατρο  Δωματίου , το  χοροθέατρο  Οκτάνα, το  χοροθέατρο  Ήρος  Άγγελος,  και  πολλά  Δη.Πε.Θε.

Ιδρυτικό μέλος  του  επιχορηγούμενου  θεατρικού  φορέα  “Ομάδα Υψηλού Κινδύνου”, με τον  οποίο παρουσιάζει  τα  έργα  “Τα παιδιά  πενθούν” του  Γ.Κοντραφούρη  και  “Το Γεφύρι της Άρτας” του  Γ. Θεοτοκά.

Από το  2001  έχει  την  καλλιτεχνική  διεύθυνση  του  επιχορηγούμενου  από  το  ΥΠ. ΠΟ. θεατρικού  οργανισμού  ” ΠΡΩΤΕΣ  ΥΛΕΣ ”  και  παρουσιάζει  τα  έργα-“Μικρή  Ερωτική  Ιστορία” του  Αλφρέντ ντε Μυσσέ , “Εξόριστοι” του  Τζέιμς , “Έντα Γκάμπλερ” του Χένρικ Ίψεν , “Τα Πουλιά” της Τζοάννα Λώρενς , “Death  Valley Junction” του Άλμπερτ Οστερμάιερ , “Αθωότητα” της Ντέα Λόχερ , “Σκληρά και Τρυφερά” του Μάρτιν Κρίμπ , “Γράφημα” των Ρομπέρτ Λεπάζ και Μαρί Μπρασάρντ , “Πισίνα-Οχι Νερό” του  Μάρκ Ρέιβενχιλλ, “Σκοτεινό Σπίτι” του  Νήλ Λαμπιούτ.

Από το  2005  διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία στο Θέατρο των Αλλαγών  και  τον  εκπαιδευτικό  οργανισμό Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ.

To καλοκαίρι  του  2011  διοργανώνει το  Αvant  Garde Theater  στο πλαίσιο  του  Festival Σάνη  Χαλκιδικής.

Έχει εργαστεί σαν ηθοποιός στο  σινεμά και  την τηλεόραση. Έχει αποτελέσει μέλος της  επιτροπής του  διεθνούς φεστιβάλ  θεάτρου του δρόμου κατ επανάληψη  όπως και σε πολλά φόρουμ σύγχρονης δραματουργίας.

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ»

Ο θεατρικός οργανισμός ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ιδρύθηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Χρήστο  Λύγκα το  2000, και έχει παρουσιάσει τα εξής έργα:

• Μικρή  ερωτική  ιστορία, του  Αλφρέντ  ντε  Μυσσέ, 2001

• Οι  Εξόριστοι,  του  Τζέιμς  Τζόυς , 2002

• Έντα  Γκάμπλερ,  του  Χένρικ  Ιψεν, 2003

• Τα  Πουλιά,  της  Τζοάννα  Λώρενς  , 2004

• Death  Valley  Junction,  του  Άλμπερτ  Οστερμάιερ, 2005

• Αθωότητα,  της  Ντέα  Λόχερ, 2006

• Σκληρά  και  Τρυφέρα,  του  Μάρτιν  Κρίμπ, 2007-2008

• Γράφημα,  Ρομπέρτ  Λεπάζ  και  Μαρί  Μπρασάρντ, 2009

• Πισίνα  –   Οχι  Νερό,   Μαρκ  Ρειβενχίλλ , 2010

• Σκοτεινό  Σπίτι,   Νήλ  Λαμπιούτ  ,  2011

Από το  2005  επιχορηγείται  από  το  Υπουργείο  Πολιτισμού.

Έxει συνεργαστεί   με   την  Πειραματική  σκηνή  του  εθνικού  θεάτρου -2002
Το  Θέατρο  Κατερίνας  Βασιλάκου  -2004
Το  Θέατρο  Σοφούλη  –  2009
Την  Τεχνόπολη  του  Δήμου  Αθηναίων  2008-09
Τα  Φεστιβάλ  Παπάγου,  Λάρισας,  Βράχων,  Μονοδενδρίου  Ηπείρου,
το  Φεστιβάλ  αρχαίου  δράματος  Δελφών .
Το  Θέατρο  Κατερίνας  Μαραγκού  2011
Το  Ίδρυμα  Μιχάλης  Κακογιάννης  2010-2011

Το  2011 διοργανώνει το  πρώτο Avant-Garde Theatre Festival στα πλαίσια του Festival  Σάνη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με τις παραστάσεις «Καταλόγια» του Θοδωρή  Οικονομίδη και «Σκοτεινό Σπίτι του Νηλ  Λαμπιούτ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τεχνικούς λόγους αναβάλλεται προσωρινά η πρεμιέρα της παράστασης ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ του Robert LePage σε σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα,στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση! Οι νέες ημερομηνίες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα!