Έκθεση φωτογραφίας του Ιταλού νεοελληνιστή Μάριο Βίττι με τίτλο «Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981» παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – μετά την έκδοση του βιβλίου του Ιταλού νεοελληνιστή Μάριο Βίττι Γραφείο με θέα, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2006- στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Έκθεση φωτογραφίας του Ιταλού νεοελληνιστή Μάριο Βίττι με τίτλο «Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981» παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – μετά την έκδοση του βιβλίου του Ιταλού νεοελληνιστή Μάριο Βίττι Γραφείο με θέα, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2006- στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

Στο βιβλίο του, ο Μάριο Βίττι συνοδεύει την Εργογραφία και τα κριτικά του κείμενα με ένα «Αυτοβιογραφικό σχόλιο», αναλογιζόμενος τα πεπραγμένα της ζωής του και μπαίνοντας στον πειρασμό να περιγράψει την προσωπική και πνευματική πορεία μέσα στην οποία δημιούργησε το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο.

Αυτή η έκθεση φωτογραφίας -μιας τέχνης που ο Ιταλός καθηγητής αγαπά ιδιαιτέρως και στην οποία επιδόθηκε με ζήλο και ενθουσιασμό- έρχεται τώρα κατά κάποιον τρόπο να συμπληρώσει εκείνο το «Σχόλιό» του στην Εργογραφία του, τεκμηριώνοντάς το με εικόνες και αποτυπώματα της πρώτης μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής εποχής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Μέσα από διακόσιες και πλέον φωτογραφίες παρουσιάζονται πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας μιας τριακονταετίας, αλλά και του κοσμοπολίτικου λόγιου περιβάλλοντος στο οποίο έζησε και έγραψε ο συγγραφέας-φωτογράφος.

Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι -ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο Τζουζέππε Ουνγκαρέττι, o Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ο Στρατής Τσίρκας, ο Τάκης Σινόπουλος και άλλοι- ζωντανεύουν στον μαυρόασπρο κόσμο του Μάριο Βίττι, στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού και της Αθήνας ή σε εσωτερικούς χώρους όπου πρόσωπα, βιβλία, λογοτεχνικές συντροφιές και θεατρικές σκηνές έφτιαχναν μια ατμόσφαιρα πολύ μακρινή πια για μας, αλλά και τόσο κοντινή όσο τα έργα και η αύρα όλων αυτών των ανθρώπων. «Ποτέ δεν έλειπε η κατάλληλη στιγμή για μια πόζα ή για αιφνιδιασμούς με το φακό, χωρίς ωστόσο να κόβεται η ορμή και η έξαψη της συζήτησης», λέει ο ερασιτέχνης φωτογράφος Μάριο Βίττι στο εισαγωγικό σημείωμά του που συνοδεύει τον Κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου 2007
Ώρες λειτουργίας :
Τρίτη έως Κυριακή 10 π.μ. – 2 μ.μ.
Τρίτη και Πέμπτη 6 – 8 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 3234 267 και 210 5221 420 (9 π.μ.-3 μ.μ.) 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης).