Η Meredith Nadler στο έργο της εστιάζει στις προσωπικές ιστορίες και τις αφηγήσεις που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που βρίσκει. ‘Grace’ σημαίνει κομψότητα, καλοσύνη, χάρη, ομορφιά, επιείκεια, τρόποι, σεβασμός, τιμή και γίνεται μια προσευχή και ευλογία. Είναι επίσης το όνομα μιας γυναίκας που υπήρξε στενή  φίλη  της  εικαστικού και πέθανε πρόσφατα ενώ ζωή της  διήρκεσε περίπου 100 χρόνια. Χρησιμοποιώντας αρχειακές φωτογραφία και ηχογραφήσεις,  η Meredith Nadler καταγράφει τη ζωή αυτής της γυναίκας, της Grace, από την κοπέλα της δεκαετίας του 1920 έως την ηλικιωμένη των τελευταίων ετών. Μέσα από τις διάφορες φάσεις της ζωής μιας Αφροαμερικανίδας  γυναίκας  όπως αυτή τις βίωσε και της αποτύπωσής τους έχουμε ταυτόχρονα  μια ενδιαφέρουσα  εικόνα  των εξελίξεων και των μεταβολών στην Αμερική των τελευταίων δεκαετιών.

Στην ζωγραφική της η Μαρίνα Ροβίθη αποτυπώνει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, μια σχέση που άλλοτε δυναστεύει τη ψυχή και το μυαλό και άλλοτε παρουσιάζεται αρμονικά οδηγώντας στη ψυχική γαλήνη. Η εκφραστική δύναμη των γεωμετρικών σχημάτων και της προοπτικής σε  συνδυασμό με την αφαίρεση συντελούν στην δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων με πλούσια  εικονογραφικά στοιχεία που παραπέμπουν σε πόλεις και με ευδιάκριτες τις αρχιτεκτονικές αναφορές ενώ  γίνεται χρήση έντονων χρωμάτων και αποχρώσεων.  Στα πιο πρόσφατα έργα της Ροβύθη υπάρχουν  υποτυπώδεις ανθρώπινες μορφές  που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια απόπειρα συνύπαρξης  με άλλα ετερόκλητα στοιχεία ανεξάρτητα από διαστάσεις και δομές σε μια ενδιαφέρουσα ισορροπία μεταξύ παραστατικού και αφηρημένου που διευρύνει και εμπλουτίζει  την γλώσσα του εικονογραφικού της έργου.

Βιογραφικά

Η Meredith Nadler είναι χορεύτρια, χορογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης. Έχει παρουσιάσει το έργο της  στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο Grand Theatre du Luxembourg, το Θέατρο DeMarketen Brussels, το Διεθνές Μουσείο FLUXUS, το Ίδρυμα Γερμανικής Κληρονομιάς SZG, στο European Association for Jewish Culture καθώς και  σε φεστιβάλ, residencies και γκαλερί σε Ευρώπη, Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η Μαρίνα Ροβίθη γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει έργα της σε μια ατομική έκθεση  ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα