Ο Goran Bregovic αναλαμβάνει ρόλο συνθέτη και σκηνοθέτη και παρουσιάζει στο Ηρώδειο 

το αντιπολεμικό έργο Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας, με τη Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της αφηγήτριας. Πρόκειται για ένα μονόλογο με τη συνοδεία μουσικής κλασικού συνόλου και χορωδίας.

Τα Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας, καταγράφουν πως βιώνει μια γυναίκα τα δεινά του πολέμου, ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία ζει και την κοινωνική της θέση. Τι συναισθήματα νιώθει στη δίνη του πολέμου; Ειδικά όταν αυτός είναι εμφύλιος; Πώς τα βιώνει; Πώς αντιδρά; Τι σκέφτεται; Πώς συμμετέχει; Η γυναίκα του παρελθόντος, η γιαγιά, η μητέρα. Η γυναίκα του σήμερα, η σύζυγος, η ερωμένη. Η γυναίκα του μέλλοντος, η κόρη. Η γυναίκα του ηγέτη πολιτικού, του μονάρχη, του δικτάτορα. Η αστή, η διανοούμενη, η καθημερινή γυναίκα. Ο πόνος είναι ίδιος είτε είναι βασίλισσα είτε η γυναίκα της διπλανής πόρτας…

Η δράση έχει οριστεί σε ένα δωμάτιο στο Σερβικό τμήμα του Σεράγεβο, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου 1991-95. Η Dushanka (Μαρία Ναυπλιώτου), πλημμυρισμένη φόβο και απόγνωση, ανακαλύπτει, κρυμμένα μέσα στη Βίβλο, τα ημερολόγια της μητέρας της. Μιας δυστυχισμένης γυναίκας που επίσης έζησε σε μια δυστυχισμένη εποχή –και για να μην γράψει τη δική της ιστορία, επιλέγει να μιλήσει μέσα από ημερολόγια διάσημων γυναικών, από άλλους σκοτεινούς καιρούς, οι οποίες, όπως κι εκείνη, θα μπορούσαν να ήταν ευτυχείς σε έναν κόσμο που δεν θα είχε δημιουργηθεί από τους άνδρες, στα μέτρα τους. Η μητέρα της Dushanka δίδαξε λογοτεχνία και τα ημερολόγια της είναι γεμάτα αποσπάσματα ποίησης και πεζογραφίας: Η εποχή της Βασίλισσας Μαργκό είναι η ανακάλυψη της Αμερικής, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, ο Σαίξπηρ, ο Ραμπελέ… Και η εποχή της Νάντια Στάλιν είναι αυτή των εκκαθαρίσεων, της Ana Akhmatova, του Γκόρκι, του Bulgakov, του Malevitch, του Καντίνσκι…

Την ορχήστρα, που αποτελείται από κρουστά, μπάσο, δύο τρομπέτες, σαξόφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων, διευθύνει ο Goran Bregovic. Στα φωνητικά συμμετέχουν δύο βαρύτονοι, καθώς και δύο γυναίκες και έξι άνδρες χορωδοί-τραγουδιστές.

Τα κείμενα, που έχουν τη μορφή ημερολογίου, περιέχουν αποσπάσματα από έργα των: Ivo Adric – Νομπελίστας συγγραφέας, Βόσνιος. Σε μια σειρά από επιστολές που έγραψε το 1945 προφητεύει τα δεινά που θα πλήξουν τελικά τη χώρα του το 1991-95, με το ξέσπασμα του πολέμου. Οι επιστολές αυτές αποτελούν ουσιαστικά την ραχοκοκαλιά του έργου Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης ΒασίλισσαςSidran – Ποιητής και κειμενογράφος. Συνεργάτης της παλιάς παρέας από το Σεράγεβο που έδωσε λαμπρά δείγματα στην 7η Τέχνη (Βregovic-Κusturica κλπ.). Pierre de RonsardΟ πρίγκιπας της γαλλικής λυρικής ποίησης του 16ου αιώνα. Και William Shakespeare.