Η έκθεση The Gods Are Smiling on Us λαμβάνει χώρα έπειτα από 2 εβδομάδες παραμονής του καλλιτέχνη στη Μύκονο, στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών των Δύο Χωριών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη, την Παρασκευή 15 Ιουνίου.

Για την έκθεση The Gods Are Smiling On Us ο Todd James δημιούργησε 9 νέους πίνακες και 12 νέα σχέδια στα οποία ενσωματώνει μοτίβα που είναι συνήθη στα έργα του.

Σε αυτά προσθέτει μία νέα σειρά έργων εμπνευσμένα από την παραμονή του στη Μύκονο. Στα περισσότερα έργα εμφανίζονται οι γνώριμες ροζ γυναικείες φιγούρες που φορούν μικροσκοπικά μπικίνι σε στιγμές χαλάρωσης. Όντας σε διακοπές οι γυναίκες αυτές δείχνουν ήρεμες σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά έντονα και εκρηκτικά χρώματα της παλέτας του καλλιτέχνη. Εμφανής είναι επίσης, σε άλλα έργα της έκθεσης, η παρουσία του μοτίβου των διακοσμημένων εσωτερικών χώρων, στους οποίους δεν διαδραματίζονται σπουδαία γεγονότα. Τέλος, παρουσιάζεται μία νέα σειρά έργων εμπνευσμένη και με σαφείς αναφορές στην αρχιτεκτονική, τα τοπία και τα χρώματα της Μυκόνου, που ήταν ο τόπος παραμονής του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης.

Η συνδιαλλαγή και η αντιπαράθεση των έργων αυτών σε μία έκθεση δημιουργεί μία πλούσια καταγραφή της καθημερινής ζωής στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Συνηθισμένα, ίσως και αδιάφορα αντικείμενα, καθημερινές στιγμές και χειρονομίες αποτελούν τα σημεία εκκίνησης των καμβάδων του. Ωστόσο, το τελικό τους στάδιο αποκαλύπτει ένα μεγαλειώδες συναίσθημα. Συναίσθημα που εκφράζεται είτε μέσα από τη χαρακτηριστική αίσθηση του χιούμορ του καλλιτέχνη είτε μέσα από την πρακτική του στη ζωγραφική απεικονίζοντας σκηνές από την καθημερινότητα, μηχανικές χειρονομίες και χρηστικά αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, η ζωγραφική πρακτική του James βασίζεται στην ιδέα της αναδιάταξης της παραδοσιακής προοπτικής της σύνθεσης με την ενσωμάτωση ψυχεδελικών στοιχείων στα έργα του, εστιάζοντας στην επίπεδη χρήση των χρωμάτων και σχημάτων χωρίς σκίαση και έντονες χρωματικές διαβαθμίσεις.

Βιογραφικό

Ο Todd James (γ. Νέα Υόρκη 1969,) είναι ένας νεοϋορκέζος καλλιτέχνης που αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος των επιδραστικών εικαστικών κινημάτων: Street Market (Deitch Project, Nέα Υόρκη, 2000), Beautiful Losers (Cincinnati Contemporary Arts Center, Σινσινάτι, 2007), Art in The Streets (MOCA, Λος Άντζελες, 2011) και προσφάτως Beyond the Streets (Λος Άντζελες, 2018). Ο James ξεκίνησε ως καλλιτέχνης γραφίτι στη Νέα Υόρκη κάτω από το ψευδώνυμο REAS στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έπειτα ακολούθησαν εμπορικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως Beastie Boys, Iggy Pop και Eminem μεταξύ άλλων.

Έχει εκθέσει εκτενώς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων δύο συμμετοχών στη Μπιενάλε της Βενετίας (2001, 2015). Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Lazarides Gallery στο Λονδίνο, στη NANZUKA στο Τόκιο, Galleria Javier Lopez/Fer Frances στη Μαδρίτη, και στην Eighteen Gallery στην Κοπεγχάγη ανάμεσα σε άλλους χώρους. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο The Tate Modern στο Λίβερπουλ, στο Cincinnati Contemporary Arts Center στο Σινσινάτι, στο Institute of Contemporary Art στη Φιλαδέλφεια, στο Yerba Buena Center for the Arts στο Σαν Φρανσίσκο, στην The Paul Kasmin Gallery στη Νέα Υόρκη, στο Geffen Contemporary του Mουσείου MOCA στο Λος Άντζελες και στο Brooklyn Museum στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε άλλα.