Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα με τον Παναγιώτη Κασίμη σας υποδέχονται για μια γνωριμία με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το ερώτημα: «Τι είναι καλή φωτογραφία;» απασχολεί τόσο τον ασχολούμενο με τη φωτογραφία, όσο και τον απλό λάτρη και θαυμαστή. Είναι αλήθεια, πως οι καλές φωτογραφίες δεν προκύπτουν τυχαία. Συχνά απαιτούν σκέψη, ειλικρίνεια, πάθος, εγρήγορση. Για πολλούς από τους ενασχολούμενους ο στόχος είναι απλός. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε, να προσπαθούμε να βελτιωθούμε, να εμπλακούμε περισσότερο με την φωτογραφική διαδικασία.

Όμως, συχνά το παραπάνω ερώτημα έρχεται να μας θυμίσει ότι, το γεγονός πως όσο εξοικειωμένοι κι αν είμαστε στο να βλέπουμε φωτογραφίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη φωτογραφία. Πόσο μάλλον να την κρίνουμε.

Έτσι, φαίνεται να προκύπτει ένας κοινός στόχος, μια κοινή επιθυμία, τόσο του φωτογράφου όσο και του απλού θαυμαστή της φωτογραφίας. Να μπορεί να κρίνει και να απολαμβάνει την φωτογραφία με φωτογραφικά κριτήρια.

Βεβαίως η αντίληψη και η κατανόηση δεν επιτυγχάνονται μέσα σε ένα τρίωρο. Όμως ελπίζω, μέσα από την παρουσίαση των θέσεων και του έργου ορισμένων σπουδαίων δημιουργών, κάποιων προσωπικών μου απόψεων, αλλά και από τη συζήτησή μας, να δοθεί το έναυσμα για μια σοβαρότερη αντιμετώπιση της φωτογραφίας, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόλαυσή της.

Παναγιώτης Κασίμης