Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το  Γλυκό τέρας Βρυξέλλες του Hans Magnus Enzensberger σε μετάφραση της Νατάσσας Σεχίδου και επιμέλεια του Γιάννη Καλιφατίδη.

«Περίπου πεντακόσια εκατομμύρια. Τόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο καθένας τους θα έπρεπε να βρει τον χρόνο να διαβάσει αυτές τις λίγες σελίδες που εξέδωσε ο Χανς Μάγκνους Έντσενσμπεργκερ με τον τίτλο Γλυκό τέρας Βρυξέλλες». 

Χούμπερτ Σπήγκελ, Frankfurter Allgemeine

Αυτόν τον καιρό, όλοι μιλούν για την Ευρώπη. Οι απόμακροι φορείς των Βρυξελλών αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται: τι κάνουν οι άγνωστοι τοις πάσι εκπρόσωποί μας πίσω από πόρτες ως επί το πλείστον σφαλισμένες μέσα σε κτίρια με προσόψεις-καθρέφτες – και μάλιστα με σαθρή νομιμοποίηση;

Ο συγγραφέας επιχειρεί να ρίξει φως στα ήθη και τους κανόνες του παιχνιδιού με τους οποίους η Ευρώπη των Βρυξελλών αξιώνει να μας κυβερνά: λακωνικός, εύστοχος, καλά πληροφορημένος, δηκτικός μα και δίκαιος, μιας και το τέρας που κοιτάζει κατάματα δεν είναι πάντοτε τρομακτικό αλλά ενίοτε αγαθό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

I. Έπαινος και έπαθλο

II. Γλωσσικές ρυθμίσεις

III. Οι παραξενιές της Κομισιόν και των επικριτών της

IV. Γνωριμία με τον κόσμο των διευθυντών

V. Esprit de corps

VI. Η μισοξεχασμένη προϊστορία

VII. It’s the economy, stupid!

VIII. Το πέρασμα σε μια μεταδημοκρατική εποχή

IX. Μια συζήτηση μεταξύ του Α, Monsieur de *** από την Κομισιόν, και του Β, του συγγραφέα, στο εστιατόριο Fattoria del Chianti επί της Rue Archimède στις Βρυξέλλες

Ο Χανς Μάγκνους Έντσενσμπεργκερ γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1929 στο Κάουφμποϋρεν της Βαυαρικής περιοχής Άλλγκοϋ και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Νυρεμβέργη. Από το 1949 έως το 1954 σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Ερλάνγκεν, το Φράιμπουργκ-Μπράισγκαου, το Αμβούργο και το Παρίσι. Σήμερα ζει στο Μόναχο.

Σχέδιο εξωφύλλου: Paolo Ghezzi

Σχεδιασμός βιβλίου: Π. Δουβίτσας