Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Μichael Leventis. Ο Μichael Leventis, ελληνοκύπριος που γεννήθηκε το

1944 στην Άκκρα της Γκάνα, είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης με έντονο πάθος για τη ζωγραφική.

Παρά τις σπουδές του στη γεωπονία και την επαγγελματική ενασχόλησή του με τη ζωϊκή αναπαραγωγή καθώς και την επιχειρηματική του δραστηριότητα, η ζωγραφική αποτελούσε τον κεντρικό πόλο της ύπαρξής του.

Πρωτοεμφανίστηκε στην εικαστική σκηνή μετά από την ένθερμη αποδοχή και προτροπή του Francis Bacon με τον οποία διατήρησε μια στενή σχέση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο Bacon, ήταν φειδωλός στις φιλοφρονήσεις του.

Ζωγραφίζει πορτρέτα και απεικονίζει την πανίδα και τη χλωρίδα, επηερεασμένος από τον Francis Bacon και τη Giorgia O’Keefe. Εκμεταλλεύεται πλήρως την επιφάνεια του καμβά και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιεί γράμματα της αλφαβήτου και αριθμούς που παραπέμπουν στην pop art και την New York School of Painting. 
Ο Michael Leventis διασπά τη ζωγραφική γραφή και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το κενό (void) που δημιουργείται από τη σύνθεση.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο κριτικός τέχνης των Times του Λονδίνου, John Russel Taylor, o ζωγράφος δεν κυριεύεται από τον Bacon, παρόλη την σαφή επίδρασή του, εξελίσσοντας τη δυναμική του ως έναν αντικατοπρισμό της δικής του δυναμικής προσωπικότητας.

Ο Brian Sewell, γράφει στον κατάλογο της πρώτης ατομικής του έκθεσης στη Solomon Gallery του Λονδίνου το 1988, ότι ο Michael Leventis ζωγραφίζει με μια εξαιρετική κομψότητα, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες εικαστικές γραφές με έντονο χειρονομιακό χαρακτήρα (splash & splatter), υποδηλώνοντας μια άκρως συγκροτημένη εκφραστική δομή.

Αδρός καμβάς τον οποίο ο ζωγράφος χρησιμοποιεί ως μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στον ίδιο και τη ζωγραφική του, όπως αυτή εξελίσσεται. Ο διάλογος αυτός δημιουργεί τις συνισταμένες για το τελικό αποτέλεσμα, στο οποίο άλλοτε κυριαρχεί η εικονογράφηση και άλλοτε το φόντο, καθορίζοντας έτσι τον τρόπο και την αντίδραση του θεατή απέναντι στο έργο.

Στην έκθεσή του στην Αθήνα θα παρουσιάσει 22 ζωγραφικά έργα, πορτρέτα, λουλούδια, τοπιογραφίες καθώς και ένα έργο με στρατιωτικές μπότες, σχόλιο για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2010