Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει μπροστά στο κοινό της σε κλειστό συναυλιακό χώρο, μετά από μία ιδιαιτέρως δύσκολη οκτάμηνη περίοδο, παρουσιάζοντας ένα γκαλά αφιερωμένο στον σπουδαίο Αυστριακό συνθέτη του κλασικισμού Γιόζεφ Χάυντν, υπό τη μουσική διεύθυνση ενός εκ των πλέον υποσχόμενων μελών της νέας γενιάς Ελλήνων αρχιμουσικών, του Κωνσταντίνου-Ρωμανού Παπάζογλου.

Σολίστ στην τρομπέτα ο Κερκυραίος Γιώργος Λασκαρίδης, μόνιμο στέλεχος του δυναμικού των πνευστών της Κ.Ο.Θ.. Το ‘Κοντσέρτο για τρομπέτα’ του Χαύντν είναι ένα από τα δημοφιλέστερα του είδους, που συνετέλεσε μάλιστα και στην εξέλιξη αυτού του οργάνου, ενώ η γοητευτική και πνευματώδης ‘Συμφωνία αρ.80’ φλερτάρει διακριτικά με το προ- ρομαντικό κίνημα Sturm und Drang, όμως δεν απαρνείται τελικά τα κλασικά πρότυπα του δημιουργού της. Στη συναυλία θα πραγματοποιηθεί και η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ‘Ουτοπία΄ του Γιώργου Μπαλατσινού, που γράφτηκε την περίοδο της καραντίνας πάνω στο ομώνυμο ποίημα της Wislawa Szymborska.

Ο Έλληνας αρχιμουσικός δώρισε την παρτιτούρα στην Κ.Ο.Θ. χαρακτηρίζοντάς την ως ‘το κορυφαίο ορχηστρικό σύνολο στην Ελλάδα’.

Live Streaming Η συναυλία του Σαββάτου θα μεταδοθεί ζωντανά και δωρεάν μέσα από το κανάλι της ΚΟΘ στο youtube (TheTsso) και από τη σελίδα της στο facebook.

Συντελεστές:
Διεύθυνση ορχήστρας: Κωνσταντίνος-Ρωμανός Παπάζογλου
Τρομπέτα: Γιώργος Λασκαρίδης

Πρόγραμμα:
Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809): Κοντσέρτο για τρομπέτα σε μι ύφεση μείζονα, Hob. VIIe/1
Γιώργος Μπαλατσινός (1983): ‘Ουτοπία’ για καμπάνες και ορχήστρα εγχόρδων (2020)
Αφιερωμένο στην ΚΟΘ – Α’ εκτέλεση
Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809): Συμφωνία αρ.80 σε ρε ελάσσονα, Hob. 1/80