Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την κοινή έκθεση δύο Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, του Γιώργου Τσακίρη και της Έλλης Χρυσίδου, η οποία είναι αφιερωμένη στο κόκκινο, το χρώμα της φωτιάς, του πάθους και της εμμονής…

Οι δύο καλλιτέχνες απαντούν στις σύντομες ερωτήσεις του Culturenow.gr και μας εξηγούν γιατί το κόκκινο είναι ένα χρώμα – μία έννοια καλύτερα – που σε παθιάζει και σε εμπνέει για δημιουργία.

Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου

Culturenow: Aπό τις 20 Οκτωβρίου κατεβαίνετε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσετε στο Αθηναϊκό κοινό, την κοινή σας έκθεση, με τίτλο «Όλα στο κόκκινο». Πείτε μας λίγα λόγια για την έκθεση αυτή.

Γιώργος Τσακίρης: Η φίλη Έλλη εδώ και χρόνια δουλεύει με το κόκκινο όπως κι εγώ από το 1997. Παράλληλα με την έρευνα μου πάνω στην βιολογία και την τέχνη φτιάχνω τους καλούμενους “αργαλειούς” χρησιμοποιώντας πάντα κόκκινη κλωστή. Έτσι έχοντας ως αντικείμενο έρευνας το κόκκινο αποφασίσαμε να συναντηθούμε σε επιμέλεια του φίλου Χάρη. Η έκθεση στον Τεχνοχώρο γίνεται σε συνεργασία με την Λόλα Νικολάου.

Έλλη Χρυσίδου: Κοινή διαδρομή χρόνων και των δύο τα τελευταία στο κόκκινο η αφορμή γι’ αυτή την έκθεση την έκθεση διάλογο στο κόκκινο.

C. N: Τι συμβολισμό έχει για εσάς το κόκκινο;

Γ. Τ.: Χρώμα πάθους, αντοχής, γλυκό στην συνδιαλλαγή μαζί του, χρώμα εμμονικό.

Έ. Χ.: Ισχύουν όλα αυτά που είπε ο Γιώργος. Όταν όμως όλη η έρευνα σου έχει να κάνει με τις εμμονές, το χρώμα το οποίο θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις πιστεύω και αποφασίζω ότι είναι το κόκκινο.

C. N.: Με τι έργα συμμετέχει ο καθένας στην έκθεση αυτή;

Γ. Τ.: Εγώ με επίτοιχους  «αργαλειούς», έργα χώρου, και με μικρά  έργα χρώματος και κολάζ.

Έ. Χ.: Με μικρά και μεγάλα σχέδια με ιπτάμενους ρινόκερους εγκλωβισμένους στους αργαλειούς του Γιώργου.

C. N.: Ποιά έργα σας ξεχωρίζετε ως πιο αντιπροσωπευτικά για την έννοια και τον συμβολισμό του κόκκινου;

Γ. Τ.: Σίγουρα αυτά που γίνονται με το πλέξιμο της κόκκινης κλωστής, γιατί για μένα λειτουργούν ως διαδικασία εξαγνισμού και προσευχής, όπως ο καλόγερος φτιάχνει το κομποσκοίνι του.

Ε. Χ.: Είναι μια ενότητα που η γραφή με το απαγορευτικό και το εμμονικό κόκκινο σε χώρο και σε χρόνο άτοπο και άχρονο δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να υποστηρίξω ότι όλα έχουν ίδια δυναμική.

C. N.: Η εικαστική σας συνάντηση πώς προέκυψε;

Γ. Τ.: Υπάρχει φιλία και συνεργασία χρόνων, ιδιαίτερος θαυμασμός για το έργο και την παρουσία της Έλλης στον χώρο. Είμαι από τους φαν της δουλειάς της.

Έ. Χ.: Συμφωνώ με τα όσα προείπε ο Γιώργος.

C. N.: Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Πώς προέκυψε η παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα;

Γ. Τ.: Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Το αίτιον οι Δουμάς Πέτρος και Ηλέκτρα, η Λόλα Νικολάου και ο Χάρης Κοντοσφύρης.

Ε. Χ.: Το ίδιο ισχύει και για μένα.

C. N.: Θα παρουσιαστεί και σε άλλο χώρο η κοινή αυτή έκθεση;

Γ. Τ.: Σίγουρα θα την δείξουμε και αλλού εάν δεν τα χαλάσουμε μεταξύ μας. Ναι προγραμματίζω στο επόμενο διάστημα έκθεση.

Ε. Χ.: Μάλλον ναι. Όχι δεν έχω προγραμματίσει κάποια ατομική έκθεση ακόμα.

Η έκθεση του Γιώργου Τσακίρη και της Έλλης Χρυσίδου θα εγκανιαστεί στις 20 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος. Περισσότερες πληροφορίες