Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μια σύγχρονη προσέγγιση των τραγουδιών του κορυφαίου έλληνα συνθέτη σε στίχους Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Μιχάλη Κατσαρού, Γιάννη Θεοδωράκη αλλά και του ίδιου.

‘Ρωμιοσύνη’ – Επιτάφιος – Επιφάνεια – ‘Άξιον Εστί’ – ‘Μικρές Κυκλάδες’ – ‘Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας’- ‘Λυρικά’-‘Μπαλάντες’, τραγούδια που για πολλές δεκαετίες αποτέλεσαν μυστική πηγή δύναμης που ένωσε τις ψυχές των Ελλήνων σ’έναν μύθο κοινό

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη. Μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μιχάλη Κατσαρού, του Γιάννη Θεοδωράκη αλλά και του ίδιου του συνθέτη που αποτέλεσαν για πολλές δεκαετίες μυστική πηγή δύναμης που ένωσε τις ψυχές των ανθρώπων σ’έναν μύθο κοινό. Στο σημερινό όμως σκληρό περιβάλλον της απόγνωσης όπου ο κοινός μύθος έχει κατακερματιστεί, η επιλογή του σπουδαίου έλληνα τραγουδιστή και μουσικού να προσεγγίσει με τη μοναδική του ερμηνευτική αρτιότητα όλα αυτά τα τραγούδια, είναι στην ουσία της μια επιθυμία να αναδείξει όχι μόνον την τεράστια αξία λόγου και μουσικής αλλά και να υπενθυμίσει τον ανθρωπισμό ενός έργου που αποκαλύπτει ταπεινούς καθημερινούς ανθρώπους και αποκαλύπτεται σ’αυτούς.

Την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, ο Γιώργος Νταλάρας ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης για να ερμηνεύσει τραγούδια ιδιαίτερα επίκαιρα, τραγούδια που δεν είναι «εύκολα» και διασκεδαστικά ούτε κολακεύουν την ανάγκη για γλέντι και εκτόνωση, καταφέρνουν όμως – όπως και στο παρελθόν – να διεγείρουν το συναίσθημα, τη σκέψη, την αγωνία, τα ερωτήματα σε έναν λαό που ενώνεται μέσα από αυτά, νιώθει περηφάνια και βαθιά ανάγκη να τα τραγουδήσει με μια φωνή. Πρόκειται για στίχους μεγάλων ελλήνων ποιητών που έγιναν προσιτοί σ’ένα ευρύ κοινό – το οποίο για 50 και πλέον χρόνια σκέφτηκε, έδρασε και πάλεψε μέσα απ’αυτούς – μέσα από τις εμπνευσμένες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, τον βαθιά λυρικό και επικό χαρακτήρα της μουσικής του. Λαϊκά τραγούδια που έθεσαν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία.

Καλεσμένοι του Γιώργου Νταλάρα σ’ αυτό το εξαιρετικό μουσικό εγχείρημα, μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια της νέας γενιάς με σπάνιο ταλέντο, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, αλλά και ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της εποχής μας, ο Μίλτος Πασχαλίδης που επιχειρεί τη δική του ερμηνεία στο Θεοδωράκη με σεβασμό και αγάπη.

Η επιλογή των τραγουδιών είναι του Γιώργου Νταλάρα ο οποίος υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις τους σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπαχριστούδη που είναι και ο διευθυντής της 14μελούς ορχήστρας.

Η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Ποίηση και Μουσική της Σειράς Ελληνικό Τραγούδι.

Το πρόγραμμα της συναυλίας για την οποία συμπράττει Λαϊκή Ορχήστρα και Χορωδία, θα ξεκινήσει με τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου. Από τη «Ρωμιοσύνη» (1966), μια θαυμάσια σύζευξη δημοτικού τραγουδιού και υπερρεαλιστικής γραφής, ένα ποιητικό έπος γεμάτο ελπιδοφόρα αγωνιστικά μηνύματα για ελευθερία, δικαιοσύνη κι αδελφότητα, όπως και από τον περίφημο «Επιτάφιο» (1960) αλλά και τα «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» – σύνθεση της διετίας 1971-1973 – που πρωτοηχογραφήθηκαν στο Παρίσι αλλά και την Ελλάδα, κρυφά, στη διάρκεια της χούντας με τον Γιώργο Νταλάρα και την Άννα Βίσση. Ακολουθούν τραγούδια από το «Άξιον Εστί» (1964) του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, ένα ποιητικό έργο σε μορφή εκκλησιαστικής λειτουργίας, μια εξιστόρηση του δράματος και των παθών του ελληνισμού που η αρχική παρουσίασή της ως μια σύγχρονη λειτουργία, με τη θεία μουσική του Θεοδωράκη και τις κατανυκτικές φωνές των Γρηγόρη Μπιθικώτση και Μάνου Κατράκη, έμελε να εμπνεύσει έναν ολόκληρο λαό. Αλλά και τραγούδια από τις «Μικρές Κυκλάδες» του (1963) όπως και το «Romancero Gitano» του Λόρκα που ο Ελύτης απέδωσε στα ελληνικά το 1967. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια από το ‘Επιφάνια-Αβέρωφ’ σε στίχους του επίσης νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, έργο που ο Μίκης έγραψε στη Ζάτουνα το 1969. Τραγούδια από τις «Μπαλάντες» (1975) του Μανώλη Αναγνωστάκη που γράφτηκαν και μελοποιήθηκαν επί χούντας για να κυκλοφορήσουν αμέσως μετά την πτώση της. Από τα «Λυρικά» (1976) του Τάσου Λειβαδίτη, τραγούδια που έχουν έντονη πολιτική χροιά (αλλά απέχουν παρασάγγας από τον χαρακτηρισμό «εμβατηριακά») και συνιστούν τη μοναδική ολοκληρωμένη δουλειά της συνεργασίας του ποιητή με το συνθέτη ο οποίος και τα πρωτοερμήνευσε. Η συναυλία περιλαμβάνει ακόμη μελοποιημένα ποιήματα του Μιχάλη Κατσαρού (από το έργο του «Κατά Σαδδουκαίων»), του δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωράκη – στιχουργού της «Όμορφης Πόλης» και του έργου «Λιποτάκτες» όπως και πλήθους άλλων μελοποιημένων από τον αδελφό του, Μίκη, τραγουδιών – αλλά και του ίδιου του συνθέτη.