Η γκαλερί Artis Causa φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μήλιου, η οποία θα διαρκέσει από τις 16 Ιανουαρίου έως και την 1η Μαρτίου 2014.

Δεν επηρεάζομαι, δεν δανείζομαι, δεν καταδέχομαι να μιμηθώ, ούτε να αντιγράψω. Όταν ονομάζω το έργο «D’ apres Picasso», το λέω για να δείξω ότι με συγκίνησε το έργο του και το διασκεύασα χωρίς ίχνος μιμήσεως.

Γιώργος Μήλιος

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιλέξεις έργα του Δάσκαλου Γιώργου Μήλιου, για μια μικρή ατομική έκθεση, ύστερα μάλιστα από τη μεγάλη πρόσφατη αναδρομική έκθεση του στο Μουσείο Μπενάκη. Εικοσιπέντε έργα του, διαφόρων τεχνοτροπιών και εποχών, κυρίως όμως πρόσφατα και μερικά εντελώς νέα θα εκτίθενται στη γκαλερί  από 16 Ιανουαρίου έως και 1 Μαρτίου 2014. Έργο πλούσιο, πολυσχιδές, πολύμορφο συγχρόνως όμως ανάλαφρο, ειρωνικό έως και χιουμοριστικό.

Μια διαδρομή ανατρεπτική ενός καλλιτέχνη που όπως λέει ο ίδιος, προβληματίστηκε στην αρχή για την κατεύθυνση που “θα ακολουθούσε στη δουλειά του, για το όραμα που θα εξέφραζε στο τέλος.”Αυτά συνέβαιναν στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60. “Η θεά Τέχνη πάντως σού δίνει λύσεις και σε βοηθάει. Και το χρώμα; Το χρώμα σου υποβάλλεται. Όπως ο υποβολέας στο θέατρο που υπαγορεύει στον ηθοποιό. Όλα προστίθενται, η καταγωγή, πού μεγάλωσες, πού γεννήθηκες, οι γονείς σου, το DNA. Όλες οι εμπειρίες προστίθενται. Στην τέχνη έχουν λεχθεί όλα. Τι να λέει κανείς; Η γνώση κατέβηκε στο πεζοδρόμιο. Να μη λέμε μεγάλα λόγια. Στο τέλος βγαίνει μια δύναμη από τις άκρες των δαχτύλων που είναι απρόσμενη και δημιουργείται η πλαστική φόρμα, τα πλαστικά σχήματα. Λίγα έργα έχουν μεγάλη δύναμη. Μαθαίνω συνέχεια από την προσπάθεια που καταβάλλω.”

Η Θεσσαλονίκη για τον Μήλιο  είναι μια επιστροφή, μια πρόκληση, γιατί εδώ δίδαξε για οκτώ ολόκληρα χρόνια σε πολυάριθμους νέους σπουδαστές που πολλοί απ’αυτούς είναι σήμερα καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Ο καλλιτέχνης:

Ο Γιώργος Μήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία σαν πρώτος επιτυχών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1962 με 5 επαίνους και δίπλωμα θεωρητικών σπουδών με το βαθμό «λίαν καλώς». Το 1965 συνέχισε τις σπουδές του με την υποτροφία «Σκουζέ» για ένα χρόνο στο Παρίσι, και με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στην Ecole Des Beaux Arts, χαρακτική, λιθογραφία. Εργάσθηκε επί 4 χρόνια ως ζωγράφος-συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και στη Μονή του όρους Σινά το 1967. Το 1985 διορίσθηκε ως Λέκτορας στο ΕΜΠ και το 1988 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1996 με μετάκληση έγινε καθηγητής της χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου δίδαξε μέχρι το 2002. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο). Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γ. Μπουζιάνη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, στο Cité Internationale Universitaire του Παρισιού, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.