Με ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Franz Schubert, ενός από τους κύριους εκφραστές της πρώιμης ρομαντικής περιόδου, εγκαινιάζεται

η νέα χρονιά στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 20:30. Στο μνημείο του Schubert, γράφει ο ποιητής Franz Grillparzer : «Η Τέχνη της Μουσικής ενταφίασε εδώ ένα πλούσιο απόκτημα, αλλά ακόμη ωραιότερες προσδοκίες».

Με ανάλογη διάθεση, με πολλές αναμνήσεις από την πλούσια σε εμπειρίες χρονιά που πέρασε, κι ακόμα περισσότερες προσδοκίες γι αυτήν που μόλις μπήκε, καλωσορίζουμε το 2013 με ένα μοναδικό ρεσιτάλ του πιανίστα και συνθέτη Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη, του οποίου οι εκτελέσεις χαρακτηρίστηκαν από το ‘Gramophone Music Magazine’ ως «τόσο ξεχωριστές, που είναι υπεράνω σύγκρισης, ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες ηχογραφήσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman». Ο διακεκριμένος Έλληνας πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα του Franz Schubert, αλλά και του Τσέχου συνθέτη, μουσικολόγου και λαογράφου Leoš Janáček.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό σαν πιανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής στην ηλικία των 6 μόλις ετών. 33 ετών σήμερα, διανύει μια λαμπρή διεθνή καριέρα και οι εκτελέσεις του έχουν χαρακτηριστεί ως «τόσο ξεχωριστές, που είναι υπεράνω σύγκρισης ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες ηχογραφήσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman» (‘Gramophone Music Magazine’).

Έχει δώσει συναυλίες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα στον κόσμο καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ από το Μεξικό έως την Αίγυπτο (Φεστιβάλ Chopin, Montpellier, Harrogate, Monterey κ.α.). Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες φιλαρμονικές και συμφωνικές ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, του Λονδίνου, του Μονάχου και του Στρασβούργου, υπό τη διεύθυνση μεγάλων αρχιμουσικών, ανάμεσα στους οποίους οι Yuri Temirkanov, sir Neville Marriner, Michael Tilson Thomas κ.α. Έχει επίσης συμπράξει με διεθνώς αναγνωρισμένα σχήματα μουσικής δωματίου (Medici Quartet, Ysaÿe Quartet και Wiener Octet) και με προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες, βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και τηλεοπτικά αφιερώματα σε Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα, ενώ ηχογραφήσεις του έχουν επιλεγεί ανάμεσα στις καλύτερες όλων των εποχών από έγκυρα διεθνή μουσικά περιοδικά, όπως τα ‘BBC Music Magazine’, ‘Classic FM Magazine’, ‘International Piano’ κ.α.

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει οργανική και χορωδιακή μουσική, καθώς και μουσική για θέατρο και χορό, με αναθέσεις πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Wigmore Hall, Φεστιβάλ Αθηνών, «Europa Cantat», Birmingham New Generation Arts Festival κ.α.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Μουσικών για την Ειρήνη «ADAP» και του Διεθνούς Φεστιβάλ «Μουσικό Χωριό». Από το Σεπτέμβριο του 2010 έχει αναλάβει το συντονισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Θεσ/νίκης.

Την καλλιτεχνική περίοδο που πέρασε, πραγματοποίησε εμφανίσεις στα Αραβικά Εμιράτα, την Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και συνεργασίες με τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρμονική του Κατάρ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Κυκλοφόρησαν επίσης δύο νέα Cd του, ένα με έργα Schubert από την εταιρία ‘Somm Recordings’ και ένα με έργα Γ. Κουμεντάκη από την εταιρία ‘ECM’.