Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Βέη «Μανχάταν – Μπανγκόκ: μαρτυρίες, μεταβάσεις» τη

Δευτέρα 2 Μαΐου και ώρα 19.30 στην αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας στη Στοά του Βιβλίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
 

Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, ποιητής – κριτικός λογοτεχνίας
Στρατής Χαβιαράς, συγγραφέας

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός

Για το βιβλίο

Σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, όπου ο συγγραφέας διπλωμάτης ζει κι εργάζεται, του δωρίζεται το πρωτογενές υλικό της γραφής. Τα πραγματικά περιστατικά, οι βιωματικές αλήθειες, η σαγήνη των κρίσιμων στιγμών, αλλά και οι συνειρμοί, που ενδεχομένως συνδέουν την καθημερινότητά μας με έναν άλλο σύμπαν ιδεών, είναι οι σύντροφοι που δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ έως τώρα.

Χωρίς να δοκιμάσει οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί μυθοπλαστική προέκταση, ξέρει πώς να αισθητοποιεί τα κυριότερα περιστατικά των περιηγήσεών του, ακινητοποιώντας τρόπον τινά στο χαρτί αυτή την τόσο πλούσια σε πνευματικότητα ταξιδιωτική ροή. Βεβαίως πολλές φορές τα τοπία που του δόθηκαν ως στροφές ποιημάτων διεκδικούν την πρώτη θέση. Κι ανήκουν δικαιωματικά στο Μανχάταν των μεγάλων ταχυτήτων της ζωής και στην Μπανγκόκ των καθημερινών θαυμάτων.

Ο Γιώργος Βέης αφήνει άλλη μια φορά το τοπίο να τον μορφώσει, να τον διαπλάσει. Είδε και εξακολουθεί να βλέπει τους ανθρώπους σε διάφορα μέρη του πλανήτη ως δασκάλους, ως χορηγούς παιδείας. Ένιωσε και νιώθει δικός τους. Πως αλλιώς θα τους εκπροσωπούσε στα βιβλία του; Πως αλλιώς θα μπορούσε να δηλώσει ταξινόμος και στύλος τους;

Για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινέζικα. Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινέζικα. Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Χρονικού – Μαρτυρίας το 2000 και το 2010. Υπηρετεί στο Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, Σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, Επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, στο Σάο Τομέ-Πρινσίπε, στην Γκαμπόν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γουϊνέα του Ισημερινού. Τώρα είναι Πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία.

Έργα του: Aσία, Aσία (1999), Στην απαγορευμένη πόλη (2004), Με τις μογγόλες (2005), Έρωτες τοπίων – Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη (2007), Από το Τόκιο στο Χαρτούμ (2009), Μανχάταν Μπανγκόκ – Μεταβάσεις, μαρτυρίες (2011).