Τον Δεκέμβριο ο Ελληνικός Κόσμος υποδέχεται τους μικρούς του φίλους με χειμωνιάτικη και εορταστική διάθεση! Εκτός από τα Κυριακάτικα Προγράμματα, ο Ελληνικός Κόσμος θα είναι ανοιχτός, για να κρατήσει συντροφιά στα παιδιά όταν δε θα έχουν σχολείο, με δύο χριστουγεννιάτικα προγράμματα.

Τα Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δεκεμβρίου του 2009 είναι τα εξής:
6 Δεκεμβρίου: Ο Κλέε στη χώρα των θαυμάτων! – Θεόφιλος: ένας αγαπημένος λαϊκός ζωγράφος…
13 Δεκεμβρίου: Ένας θεός από μέταλλο και φωτιά! 
20 Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα στον κόσμο… Χριστούγεννα στον «Ελληνικό Κόσμο»
27 Δεκεμβρίου: Χριστουγεννιάτικα τοπία

Τα δύο έκτακτα χριστουγεννιάτικα προγράμματα του Δεκεμβρίου είναι τα εξής:
27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου: Έχω να σας πω για τις γιορτές…
27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου και 2, 3, 4 Ιανουαρίου: «Περίεργα Χριστούγεννα». Παράσταση με μαριονέτες, αρθρωτές κούκλες και ανθρώπους.

Ο Ελληνικός Κόσμος, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (http://www.hellenic-cosmos.gr/), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 11 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας.

Στο διάστημα αυτό ο Ελληνικός Κόσμος έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Ελληνικού Κόσμου (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.