Ο εικαστικός Γιώργος Χούντας, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο «Floating land», που συγκεντρώνει τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του σε κάρβουνο, μελάνι και ακρυλικό. Μετά από πολλές συμμετοχές σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και παράλληλη δραστηριότητα στον τομέα της αγιογραφίας, ο Χούντας παρουσιάζει εντυπωσιακά, μεγάλης κλίμακας, ασπρόμαυρα κυρίως έργα, καθώς και μικρότερα έργα και γλυπτά από πηλό και άλλα υλικά, που αποτυπώνουν την καλλιτεχνική του ταυτότητα και κινούνται γύρω από δύο θεματικούς άξονες: τη γη και τον λόγο. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 9 Απριλίου στον Χώρο Τέχνης της ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής.

Photo: Gerasimos_Mavrommatis

Η έκθεση

Με αφορμή μία προσωπική απώλεια, τον θάνατο του πατέρα του πριν έξι χρόνια, ο Γιώργος Χούντας άρχισε να δημιουργεί έργα με θέμα τη γη. Τα Μεσόγεια και οι γεωργικές εργασίες στις οποίες ο πατέρας είχε αφοσιωθεί για όλη του τη ζωή, αποτέλεσαν το βασικό ερέθισμα για μία σειρά έργων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει στοιχεία της φύσης, αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας: πουλιά, δέντρα και ρίζες συναντούν πατητήρια και τρακτέρ σε απρόσμενες συνθέσεις. Ο Χούντας, επιλέγοντας στοιχεία που συνδέονται με τη γη, δημιουργεί μία νέα ήπειρο, που μοιάζει να ταξιδεύει και να επιπλέει. Στους καμβάδες του δημιουργού βρίσκουμε μία νέα ήπειρο απαλλαγμένη από οτιδήποτε παλιό και πέρα από οποιονδήποτε προσδιορισμό, πέρα από θρησκείες, σημαίες και ταυτότητες, πέρα από ρίζες και ταμπέλες και ό,τι μπορεί να διαχωρίσει. Είναι ένας κόσμος που μπορεί να υπάρξει δίπλα μας, συγκεντρώνοντας όλα τα θετικά στοιχεία της ζωής, ένας τόπος μη-τόπος υπεράνω χαρακτηρισμών. Όπως λέει ο ίδιος, είναι «σαν να παίρνεις κομμάτια γης από παντού και να δημιουργείς κάτι νέο. Έναν καινούργιο κόσμο που έχει πια εξαγνιστεί από οτιδήποτε άσχημο. Κομμάτια στατικά σε αέναη κίνηση, που μοιάζουν να υπερβαίνουν τον θάνατο».

Δεύτερος κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι το στοιχείο της γραφής. Σε μία σειρά εντυπωσιακών έργων μεγάλης κλίμακας, οι σκέψεις προσπαθούν να αποτυπωθούν σε γραπτό λόγο, χωρίς να καταφέρνουν όμως ποτέ να αποκτήσουν σαφή μορφή. Οι σκέψεις φαίνονται να σκεπάζουν τη γραφή και αποδίδονται ζωγραφικά σαν ομίχλη. Ο λόγος τελικά καλύπτεται από όσα τον ξεπερνούν και αποκόπτεται από το νόημά του. Στον άξονα της γραφής κινείται και το video installation που συνοδεύει την έκθεση, ενώ σε μικρότερης κλίμακας έργα γίνεται φανερή και η επιρροή του καλλιτέχνη από την Ιαπωνία.

Γιώργος Χούντας

Ο Γιώργος Χούντας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου (2003-2008), γλυπτική στο εργαστήριο του Τάκη Κοζόκου (2000-2002) και αγιογραφία στο εργαστήριο του Γιώργου Χοχλιδάκη (2002-2009). Στην Α.Σ.Κ.Τ. παρακολούθησε επίσης μαθήματα πολυμέσων και γραφικών τεχνών.
Έλαβε μέρος στις ομαδικές εκθέσεις: «Container» – εγκαταστάσεις ΑΚΤΩΡ (2005), «Ποίηση σε εικόνες» – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (2006), «20th Anniversary of the Berlin’s wall fall» – Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη (2009), «Frankfurt Kitchen» του Νίκου Χαραλαμπίδη για το «Arab Guggenheim Museum» project – γκαλερί Λόλα Νικολάου (2010-2012), «WEDO GIVING Project»- Εκθεσιακός χώρος ΑΣΚΤ (2018), «Cheapart» – Θεσσαλονίκη (2019), «Δάντης, η φαντασία των εικόνων» – Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (2021), «Κρυπτόν» επιμ. Ευθύμη Λαζόγκα – Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας (2021).