Η έκθεση «Γιώργος Σικελιώτης: Στις γειτονιές του κόσμου» διοργανώνεται από το Ίδρυμα Κομνηνός σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και μέλη της οικογένειας του ζωγράφου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, ώστε να διαφανεί η εξέλιξη -τεχνική και θεματική- της τέχνης του. Βιοπαλαιστές της Καισαριανής, μητέρες με παιδιά, κόρες, ζευγάρια, γιορτές, θρησκευτικές σκηνές, νησιωτικά τοπία και μοναστήρια απαρτίζουν το πανόραμα της πορείας του καλλιτέχνη στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος. Την έκθεση συμπληρώνει η σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του ‘70 με τίτλο Παλιά Αγγλία και η προβολή αφιερώματος της ΕΡΤ του 1975, από τη σειρά ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ.

Την έκθεση θα συνοδεύει λεπτομερής έκδοση στην οποία προλογίζουν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κα Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος κα Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, ο διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β.& Μ. Θεοχαράκη κ. Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στη ζωή και το έργο του θείου του Γιώργου Σικελιώτη και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, η οποία παρουσιάζει το έργο του καλλιτέχνη καθώς και τις ενότητες της έκθεσης.

Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη Ορφανοπούλου.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιώργος Σικελιώτης (1917-1984), Τρία κεφάλια 1971-1975, λινόλεουμ σε ριζόχαρτο, 47,5×67εκ. Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου