Ο καλλιτέχνης συνεχίζει με μοναδική μαεστρία τον παράλληλο «προσωπικό του διάλογο», ανάμεσα στο «παρόν» και στο «παρελθόν». Εφαλτήριο της καλλιτεχνικής του έμπνευσης, αποτελούν επιλεγμένα εκθέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δήλου, καθώς προσεγγίζει την αρχαιότητα, για να την μετουσιώσει γλυπτικά μέσα από μια σύγχρονη εικαστική ματιά. Δώδεκα παραστατικά γλυπτά που κυμαίνονται από μερικά εκατοστά, ή αντιστοιχούν σε διπλάσιο του φυσικού μεγέθους, δημιουργήθηκαν με ετερόκλητα υλικά με γνώμονα πάντα το πάθος του για την αρχαία ελληνική γλυπτική.

«Αισθάνομαι ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η θαυμάσια ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ, να διερευνήσω αρχαία έργα (όπως τα χαρακτηριστικά γλυπτά που εκτίθενται στα Μουσεία της Μυκόνου και της Δήλου), για να παρουσιάσω τη δική μου σύγχρονη απάντηση σε αυτά τα αριστουργήματα. Από τα συγκεκριμένα μουσεία αντλώ έμπνευση από την αρχαϊκή Κόρη, την Αφροδίτη της κλασικής περιόδου και από τα ελληνιστικά γλυπτά. Ένα από τα γλυπτά της έκθεσης μου, είναι εμπνευσμένο από τον Διαδούμενο του Πραξιτέλη που βρέθηκε στη Δήλο, πριν από το 1900 και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πολύ συχνά επισκέπτομαι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για να θαυμάσω το αντίγραφο αυτού του εξαιρετικού γλυπτού».

Στην έκθεση ο Γ. Πετρίδης παρουσιάζει επίσης δύο γλυπτά μεγάλης διάστασης, από τη σειρά «Ελληνικές Κεφαλές» (που βρίσκεται σε φάση παραγωγής για τις επερχόμενες εκθέσεις του στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2021).

Οι «Ελληνικές Κεφαλές» αποτελούν μέρος της σειράς (διπλού – μεγέθους κεφαλών) οι οποίες δημιουργήθηκαν επί της ευκαιρίας της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η θεματική της έκθεσης, είναι επικεντρωμένη σε μια «γλυπτική αφήγηση» βασισμένη στην ελληνική ιστορία, που ξεκινά από την κλασική εποχή και την ελληνιστική περίοδο, στη συνέχεια παρουσιάζει τις ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και τη φρικιαστική δεκαετία του 40’ (που σημαδεύτηκε από τη ναζιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο). Τέλος μια κεφαλή με συμβολισμό στο παρόν, αναπαριστά ένα «παιδί που ατενίζει το μέλλον».

O γλύπτης οραματίζεται πως τα συγκεκριμένα γλυπτά, θα μεταφέρουν ορισμένα από τα συναισθήματα που χαράχτηκαν βαθιά στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, «…την ομορφιά, τον τρόμο, τη γενναιότητα, τη ψυχική καταπόνηση αλλά και την αισιοδοξία».

Η ατομική έκθεση με τίτλο “Mykonian Dialogues” που εγκαινιάζεται στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου 2021, τελεί υπό την αιγίδα της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. (ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου)

Σχετικά με τον Γιώργο Πετρίδη

Ο Γιώργος Πετρίδης εκπαιδεύτηκε στις τέχνες παρακολουθώντας μαθήματα σχεδίου, ζωγραφικής και γλυπτικής, σε άτακτα χρονικά διαστήματα για πάνω από είκοσι χρόνια στο New York Studio School of Drawing, Painting and Sculpture. Ανάμεσα στους καταξιωμένους (ενεργούς ακόμα και σήμερα) καλλιτέχνες της σχολής, είναι οι Cecily Brown και Christopher Wool. Έχει σπουδάσει επίσης στο Παρίσι, La Grand Chaumiere, καλλιτεχνική κοιτίδα σημαντικών γλυπτών του 20ου αιώνα, όπως οι Giacometti, Calder, Noguchi, Bourgeois, Olitski. Επιπλέον στην ίδια σχολή φοίτησαν γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Απάρτης, η Χρύσα (Βαρδέα- Μαυρομιχάλη), η Λασκαρίδου και ο Σιδηρόπουλος.

Το καλλιτεχνικό είδος στο οποίο εξειδικεύεται είναι η γλυπτική και όταν ο χρόνος του το επιτρέπει, του αρέσει να ζωγραφίζει. Η πρώτη του επιτυχημένη καριέρα ήταν στη Wall Street, έπειτα από τις σπουδές του στις ελευθέριες τέχνες στο Harvard University και τα οικονομικά στο Stanford University. Σταδιακά πέρασε στη δημιουργία τέχνης σε πλήρη απασχόληση. Σήμερα, είναι επιτυχημένος επαγγελματίας καλλιτέχνης που εκθέτει στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και τη Μύκονο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Μονακό (Art3f, 27 Αυγούστου 2021 ) και το Λονδίνο (START Art Fair -Saatchi Gallery, 13 Οκτωβρίου 2021 ).