Η έκθεση που παρουσιάζουν ο Γιώργος Μιχαλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τσακίρης εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, 18.00 – 21.30 στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου.

Οι συνθέσεις του Γιώργου Μιχαλόπουλου, “κατασκευές” προς την κατεύθυνση της ποίησης του αντι-κειμένου, ως οθόνης προβολής, λειτουργούν ως ζωγραφικοί συνειρμοί. Η εικαστική του κατάθεση αναδεικνύει τη δυνατότητα σύνθεσης με αποσπάσματα από διαφορετικά υλικά, συνήθως βιομηχανικά στη λογική των Ready-mades, καθώς και τρόπους οργάνωσης από ποικίλα εικαστικά είδη. Ο Μιχαλόπουλος δημιουργεί συναρμογές παρόμοιες με αφηγηματικές χειροποίητες τεχνικές, που παρέχουν διάχυση και απόκρυψη πληροφορίας ταυτόχρονα. Σημεία και σύμβολα γεννούν μια νέα οπτική κουλτούρα, όπου οι γόνιμες ανταλλαγές και οι αλληλεπιδράσεις πλάθουν νοηματικά απο-τυπώματα διαχρονικών γλωσσικών κωδίκων.

Οι πειραματισμοί του Κωνσταντίνου Τσακίρη εδράζονται εν πολλοίς στους προβληματισμούς αναφορικά στα υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει οι καλλιτέχνες της arte povera και οι επίγονοί της, προκειμένου να δηλωθεί εμφατικά η άμεση επαφή με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, το χώμα, η πέτρα κτλ, καθώς και η ανάγκη να διατυπωθούν συμβολικές αξίες πολύ πέραν της ιστορικής συγκυρίας. Η αναγωγή της φόρμας κυρίως στα βασικά γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο, το τρίγωνο και το τετράγωνο, καθώς και οι έντονες χρωματικές επεμβάσεις συμβάλλουν αποφασιστικά στην αισθητηριακή εμπειρία που μπορεί να μοιρασθεί ο καλλιτέχνης με τον θεατή.

-Σχόλια της ιστορικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιώργος Μιχαλόπουλος