Μία μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε τον εικαστικό χώρο του εκλιπόντος μεγάλου εικαστικού και δασκάλου Γιώργου Λάππα στη γνωστή από το χώρο της στον Πόρο γκαλερί CITRONNE στο Κολωνάκι. Μπροστά στα μάτια των θεατών ξεδιπλώνεται ο laser-cut εγκιβωτισμένος χώρος του καλλιτέχνη, ένας χάρτης του κόσμου του που ανοίγει, ξεδιπλώνεται και αφορά όλη την ανθρώπινη εμπειρία, από το προσωπικό στο συλλογικό, από το οικείο στο ανοίκειο, από το οριοθετημένο στο ανοιχτό και ελεύθερο.

Το έργο μοιάζει με ένα απλωμένο θέατρο σκιών, ένα ανεστραμμένο σπίτι γεμάτο από μαύρα σχέδια που ζωντανεύουν, σιλουέτες ανθρώπων, αντικειμένων, συναισθημάτων και αναμνήσεων, που συστήνουν μία οπτική εμπειρία που καθηλώνει και συνταράσσει ήσυχα και υποδόρια το θυμικό. Η καλλιγραφική γλώσσα του Λάππα είναι γεμάτη ρευστούς αραβουργηματικούς φθόγγους αλλά και διάκενα γεμάτα νοηματοδοτημένη ένταση και αιχμές σμιλεμένες να εισχωρούν κατευθείαν στα μαλακά μόρια της ψυχής χωρίς περιττές προσπάθειες εντυπωσιασμού.

Με μία ροή γιαπωνέζικης καλλιγραφίας, τα μικρά μεταλλικά γλυπτά στήνονται ορθά και παρελαύνουν στο διάβα μιας ζωής που κάποιοι ζουν και κάποιοι προσπερνούν, σαν καμένα απομεινάρια μιας φλόγας που την έσβησε αλλά άφησε πίσω της ανεξίτηλη τη μνήμη σαν από ινδικό μελάνι. Η εμπειρία δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία μυστικιστική, ποιητική αφήγηση της εικαστικής καταγραφής μιας σχεδόν ολόκληρης ζωής.

Την έκθεση επιμελούνται η Αφροδίτη Λίτη, η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης.


Διαβάστε επίσης:

Εγκιβωτισμός – Mappemonde: Ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα στην γκαλερί Citronne