Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής» (2010, 42) των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο παρουσία των σκηνοθετών.

Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος στο Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ με τίτλο: «Πολιτιστικά Τοπία, Χώρος και Χρόνος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ».

«Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής» (2010, 42’)

Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο από τη γέννησή του στον Βόλο έως το θάνατό του στη Ρώμη. Ο πατέρας του καλλιτέχνη Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικός των «Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας» ήταν βασικός συντελεστής στην κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσα από το ντοκιμαντέρ φωτίζονται άγνωστες πτυχές που αφορούν στον Βόλο και τη γύρω περιοχή που ενέπνευσαν τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Παράλληλα ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς και κριτικοί μιλούν για την προσωπικότητα και το έργο του.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο (Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, Λύκειο Ελληνίδων Βόλου), το Πήλιο, την Αθήνα, το Ναύπλιο και τη Ρώμη.