Η Κούβα είναι υπέροχος προορισμός, και αν μέσα στο χειμώνα φαντάζει μακρινή… έρχεται η νέα κυκλοφορία του Gilles Peterson ώστε να τη…

του Λάμπρου Μπολότη

φέρει κάπως πιο κοντά.

Havana Cultura: the search continues λοιπόν, η συνέχεια του εξαιρετικού Ηavana Cultura: new cuba sound (2009) με την σκέψη και τον στόχο  να είναι οι ίδιοι, ένα διεθνές παράθυρο στη σύγχρονη σκηνή της Κούβας.

 
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσo μεγάλο είναι το βάθος της κουβανέζικης μουσικής και  η ιστορία του Εγγλέζου με γαλλοελβετικές ρίζες radio jockey, DJ Peterson, είναι στρωμένη με συνεχόμενες και πετυχημένες κυκλοφορίες τα τελευταία χρονιά.

Ο Gilles είναι ένας και μοναδικός, για τους άπιστους υπάρχει και η  εκπομπή του στο bbc radio.
 

Οπότε αυτή η δουλεία έχει από την πρώτη μάτια ενδιαφέρον.

 
O δίσκος αποτελείται από δυο μέρη, το πρώτο οπού υπάρχει η Havana Cultura Band και το δεύτερο το οποίο λειτουργεί σαν συλλογή από τα group που αποτελούν την μπάντα.

Η διαφορά με την προηγούμενη προσπάθεια είναι ότι τα πράγματα εδώ είναι περισσότερο δομημένα, ο στόχος πιο καθαρός… η κατάσταση λιγότερο ο «καθένας για τον εαυτό του » και υπάρχει ένας κρίκος που συνδέει όλο το album. Αυτός νομίζω ότι είναι μια soulfull jazzy αίσθηση και διάθεση (λέγε με Peterson) η οποία υπάρχει παντού, ακόμη και στις reggeaton ή hip-hop στιγμές του. Και αυτός ακριβώς είναι και ο πόντος που κερδίζει.

 
 
Η όλη προσπάθεια αναγκαστικά μου έφερε στο μυαλό τα  αξεπέραστα κουβανέζικα των Up, Bustle and Out και διακρίνω  κάποιες ομοιότητες στην δομή. Ο δίσκος σηκώνει πολλές ακροάσεις, βασικά σε κερδίζει από ένα σημείο και μετά. Πιστεύω ότι δεν θα απογοητεύσει κανέναν ούτε τους fun του Peterson , ούτε και τους πιο απαιτητικούς ακροατές της  κουβανέζικης μουσικής.

 
Ένα ρούμι και λίγο καλοκαίρι παρακαλώ..
 
 
 

Key tracks: Havana Cultura Band: Orisa, Vamos All Mar, Espera Mi Gent,  Chica Cubana: Interactivo, Creole Choir Of Cuba: Pere Cafe, Heavyweight Brass Band: Nueva Orleans