Κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη το βιβλίο του Ιωάννη Σταυρίδη με τίτλο “Γιατί, κύριε Πρόεδρε;”.

 

Το βιβλίο

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική μελέτη σχετικά με τα γεγονότα της αμερικανικής επέμβασης εναντίον του Ιράκ, προ, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο. Ο συγγραφέας περιγράφει και αναλύει τα αίτια και τις αφορμές οι οποίες οδήγησαν τους Αμερικανούς σε αυτή την παράνομη και εγκληματική επέμβαση, καθώς και το είδος της προσωπικότητας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους του νεώτερου, αλλά και όλων εκείνων των Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι σχεδίασαν, αποφάσισαν και οδήγησαν το αμερικανικό έθνος ­σε έναν απάνθρωπο, βάρβαρο και ανήθικο πόλεμο. Μια καταγραφή των σπουδαιότερων γεγονότων του πολέμου εναντίον του Ιράκ, των βαθύτερων αιτίων αλλά και των προσώπων που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο σε αυτόν.

 

Ο συγγραφέας:

Ο Ιωάννης Κ. Σταυρίδης είναι ομότιμος καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας από τη Β’ Προπαιδευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός) και την ειδικότητα της Αιματολογίας από τη Βασιλική Μετεκπαιδευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Νοσοκομείο Hammersmith). Ανακηρύχθηκε υφηγητής Παθολογίας και ακολούθως εξελέγη τακτικός καθηγητής Φυσιολογίας. Έχει διεθνώς πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στον τομέα της Γενετικής Μηχανικής. Πρώτος μετέφερε γονίδια σε ανθρώπινα κύτταρα, στα πλαίσια θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας.

 

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων. Συνέγραψε δύο βιβλία αιματολογίας, μια δίτομη φυσιολογία του ανθρώπου, εγχειρίδιο για τη θρόμβωση και ινω­δόλυση, καθώς και μονογραφία με θέμα την οξείδωση ως αιτιολογικό μηχανισμό της καρκινογένεσης (έκδοση Springer). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Διατέλεσε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας. Ίδρυσε το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι κάτοχος ευρεσιτεχνιών για βιολογικά φίλτρα. Οι φιλοσοφικές του ανησυχίες αφορούν τους μηχανισμούς δημιουργίας της ζωής (από τη γένεση μέχρι τη δημιουργία της ζωής).