Γιατί και πώς διαβάζουμε; Ποιο είναι το μέλλον της γραφής; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί αναγνώστες; Πώς υπεισέρχεται η κριτική; Πώς επιμερίζονται προφορικός, γραπτός και ηλεκτρονικός λόγος; Υπάρχει λογοτεχνία χωρίς μετάφραση; Πρόκειται για μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν διακεκριμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, κριτικούς, μεταφραστές και πανεπιστημιακούς που συμμετέχουν στο συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρεία Συγγραφέων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Συγκριτικής Λογοτεχνίας & Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Συμπόσιο διεξάγεται στα ελληνικά και αγγλικά και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Διαρθρωμένο σε τέσσερις συνεδρίες (Συγγραφείς & αναγνώστες, Γλώσσα & μετάφραση, Συγγραφείς & βιβλία, Το μέλλον της γραφής) και μια στρογγυλή τράπεζα (Γιατί διαβάζουμε;), το διεθνές συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και άλλων σταθερών υποστηρικτών της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Ξενοδοχείο Κίμων, την εταιρεία δημοσίων σχέσεων ArtsPr και την εταιρεία γραφιστικών τεχνών Pencilcase.

Πρόγραμμα

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ & ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
11:00 – 13:30 1η συνεδρία
(15’ διάλειμμα στις 12:30)
Εισηγητές (αλφαβητικά)
Αναστάσης Βιστωνίτης
Στάθης Γουργουρής
Κρίστοφερ Μέριλ
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Συντονίζει η Εριφύλη Μαρωνίτη

ΓΛΩΣΣΑ & ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
16:00 – 18:30
(15’ διάλειμμα στις 17:30)
Εισηγητές (αλφαβητικά)
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Αναστασία Παπακωνσταντίνου
Αλίσια Στόλινγκς
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Συντονίζει ο Κώστας Αθανασίου

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ & ΒΙΒΛΙΑ
11:00 – 13:30
(15’ διάλειμμα στις 12:30)
Εισηγητές (αλφαβητικά)
Τάσος Γουδέλης
Φίλιππος Δρακονταειδής
Αμάντα Μιχαλοπούλου
Γιάννης Τροχόπουλος
Συντονίζει Αγγελική Στρατηγοπούλου

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
16:00 – 18:30 4η συνεδρία
(15’ διάλειμμα στις 17:30)
Εισηγητές (αλφαβητικά)
Ρέα Γαλανάκη
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Μιχάλης Μοδινός
Κρίστοφερ Μπάκεν
Συντονίζει η Λιάνα Σακελλίου

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;
19:00 – 21:00 Στρογγυλή τράπεζα
Εισηγητές (αλφαβητικά)
Θανάσης Βαλτινός
Βασίλης Βασιλικός
Τίτος Πατρίκιος
Τζίνα Πολίτη
& εισηγητές από προηγούμενες συνεδρίες
Συντονίζει ο Γιώργος Χουλιάρας

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).