Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε το συλλογικό έργο «Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του», σε επιστημονική επιμέλεια της Χάριτος Κανελλοπούλου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα που βασίζονται στις εισηγήσεις της ομότιτλης ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 14 Οκτωβρίου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνων από τη γέννηση του γλύπτη.

Περισσότερα για το βιβλίο

«Ο Χαλεπάς είναι ο Νεοέλληνας καλλιτέχνης που, μ’ όποιο κι’ όνομα να τον καλέσουμε, θε ναταν κατώτερο απ’ τη μεγαλωσύνη του…» ανέφερε ο Δημήτρης Πικιώνης για τον Τήνιο καλλιτέχνη. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, δημιουργός της εμβληματικής Κοιμωμένης, σφράγισε με τη δημιουργία του την ελληνική γλυπτική του 19ου και του 20ού αιώνα. Ο πλέον ονομαστός γλύπτης της νεοελληνικής τέχνης αποτελεί παράλληλα ένα πρόσωπο «μυθικό», με τραγική μοίρα, καθώς βίωσε το χτύπημα της ψυχικής νόσου και τον εγκλεισμό, για να επιστρέψει δημιουργικά στην τέχνη του έπειτα από χρόνια.

Η βιβλιογραφία για τον Γιαννούλη Χαλεπά είναι εξαιρετικά εκτενής, από άξιους μελετητές που συνέβαλαν με την έρευνά τους στη μελέτη της ζωής και του έργου του, πολλές φορές από διαφορετικές επιστημονικές κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή, και παρά την πληθώρα των δημοσιεύσεων για τον καλλιτέχνη, ζητήματα που αφορούν τη γλυπτική και τον βίο του εξακολουθούν να παραμένουν αινιγματικά, επιζητώντας τη νέα θεώρηση των μελετητών του. Οι μελέτες που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκδοση επικεντρώνονται στον καλλιτέχνη και το έργο του, με πρόθεση αναθεώρησης ορισμένων αντιλήψεων και εμφάνισης νέων στοιχείων για τη δημιουργία του.

Τα κείμενα συνοδεύονται από αγγλικές περιλήψεις, εκτενή βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό.

Συγγραφείς: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γιάννης Γαλανόπουλος, Τώνια Γιαννουδάκη, Κώστας Δανούσης, Χάρις Κανελλοπούλου, Γιάννης Μπόλης, Δημήτρης Παυλόπουλος, Μάνος Στεφανίδης

Εισαγωγή και επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου

Κεντρική διάθεση

α. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα (Αμερικής 13, τηλ.: 210 3614143) και τη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11, τηλ.: 2310 288036)

β. Εταιρία «Ι. Νικολόπουλος & Σία ΕΕ – Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου» (Ζαλόγγου 9, 106 78 Αθήνα, τηλ.: 210 3800520).

Το βιβλίο διατίθεται και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.