“Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του κόσμου, είμαστε μέρος του” [αρχαίο ρητό των Αβορίγινων της Αυστραλίας]

NATURA TRANSITA, ή αλλιώς η ΦΥΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Χρειάστηκε μία πανδημία για να διαπιστώσουμε πως αδυνατούμε να ανασχέσουμε την αέναη ροή που διαμορφώνει το πλαίσιο της ύπαρξής μας. Η αλαζονική ψευδαίσθηση μιας βολικής “σταθερότητας” που είχαμε συνδέσει με την υποτιθέμενη “υπεροχή” του είδους μας, κατέρρευσε με πάταγο.

Είμαστε μέρος της Φύσης που βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση. Όπως έγραψε ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, «ποτέ ο κόσμος δεν ένοιωσε ίσως πως διαθέτει τόσο αξεδιάλυτα κοινή μοίρα όσο σ’ αυτό το κράτημα διαρκείας της ανάσας που διαπέρασε οριζόντια την ανθρωπότητα». Και ποτέ η περιβαλλοντική φωτογραφία δεν αξιοποιήθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία και με πιο αδιάσειστη τεκμηρίωση για να αποδώσει ακριβώς αυτό.

Η έκθεση του Γιάννη Τζώρτζη πέρα από την ατέρμονη βιωματική περιπλάνησή του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτελεί ένα αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη) τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενεές από τις επιλογές μας.

Η Φύση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη μετάβαση και χωρίς εμάς.

Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι Μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain (RPS) και έχει ταξιδέψει στον κόσμο με την οργάνωση Green Project υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, για την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας.

Έχει συμμετάσχει σε 5 πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά σε 5 ηπείρους (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Νότια Αμερική και Αυστραλία), και σε 2 θαλάσσιους περίπλους (Ιόνιο), διανύοντας συνολικά 92.760 χλμ. και 1329 ναυτικά μίλια, σε 52 χώρες, με 2 υβριδικά οχήματα, 1 αυτοκίνητο υποστήριξης, 2 αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, 1 αυτοκίνητο με αέριο, 2 αυτοκινούμενα οχήματα με φωτοβολταϊκά πάνελς, 1 ιστιοπλοϊκό και διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως “Best Practice in the Annual Report of National Commissions for UNESCO of 2014”, ενώ έχει αποσπάσει το “First Prize in Arts” στο “Public Book Awards 2015”, το “Πρώτο Βραβείο” του “International Photo Competition 2014” του Energy Community της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, Αυστρία, το “Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής” του “Festival de l’ Image Environnementale 2010” στο Παρίσι, Γαλλία καθώς επίσης και το “Third Award for the Clean Development Mechanism” στο “United Nations Framework Convention on Climate Change 2010” στο Κανκούν, Μεξικό.

Το 2018, το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Green Project “SUDAMERICA” διακρίθηκε στο “4ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της Αθήνας”, που συνδιοργανώθηκε από την “Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ” και το “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης”, ενώ το 2019 κέρδισε το ειδικό βραβείο “El Rey: Espíritu de España” στο “Barcelona International Film Festival”.

Γιάννης Τζώρτζης

Ο Δρ Γιάννης Ν. Τζώρτζης RPS γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Σπούδασε φωτογραφία, πολιτιστική διαχείριση και νομικά στην Ελλάδα, την Αγγλία, και το Βέλγιο. Είναι Μέλος της “Royal Photographic Society of Great Britain (RPS)” και του “Φωτογραφικού Κύκλου” με εξιδίκευση στην περιβαλλοντική φωτογραφία. Είναι Συνιδρυτής και Πρόεδρος της Mη Kερδοσκοπικής Oργάνωσης “Green Project”, της οποίας τα περιβαλλοντικά φωτογραφικά οδοιπορικά ανά τον κόσμο, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Έχει εκλεγεί Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη”. Είναι Μέλος του “Συμβουλίου Ενέργειας και Φορολογικής Μεταρρύθμισης” της “Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού”. Έχει αναλάβει τη φωτογραφική καταγραφή και την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο των οδοιπορικών της Green Project. Έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά διεθνή φωτογραφικά και κινηματογραφικά βραβεία, έχει δημοσιεύσει σειρά φωτογραφικών μονογραφιών και έχει εκθέσει/προβάλει τα έργα του στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Κίνα, την Κολομβία, την Ουρουγουάη, την Αυστραλία, κ.αλ. Έχει ανακηρυχθεί Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, LLM του London School of Economics and Political Science, DEA του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, MA Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου, με Πτυχίο της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ), Νομικός Σύμβουλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΑΜ και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” με εξειδίκευση σε θέματα Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Δικαίου.