Η μουσική σκηνή Αυλαία σας προσκαλεί σε ένα φανταστικό ταξίδι στα βάθη της αυθεντικής, ανεξερεύνητης ταυτότητας της Kρήτης, στο …

θεϊκό άκουσμα της λύρας, στον Ψηλορείτη, στα Σφακιά, στην Κνωσό και στο απίστευτο φυσικό κάλλος του νησιού.

Με σεβασμό στην κρητική παράδοση, τα αδέλφια Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης μας μυούν στη γνήσια, ζωντανή ψυχή της Κρήτης, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το χορό.

Η μουσική παιδεία και επιδεξιότητα του Πάρι Περυσινάκη εγγυώνται το άρτιο και εμπνευσμένο μουσικό αποτέλεσμα της παράστασης.

Τραγούδια από την πλούσια προσωπική δισκογραφία του, συνδυάζονται αρμονικά με τις χορευτικές σκηνές. Μαζί του μία νέα φωνή ο Νικόλας Καράτζης στο τραγούδι και το μαντολίνο, και ο Αντώνης Παπαδάκης στο λαούτο.

Έκτος από την παρουσίαση πάνω από 12 κρητικών χορών, γνωστών αλλά και λιγότερο γνωστών από την Κίσσαμο μέχρι την Ιεράπετρα, η παράσταση στηρίζεται επίσης στον καλλιτεχνικό διάλογο και σύμπραξη των χορευτών και των μουσικών επί σκηνής.

Οι κρητικοί χοροί δε χορεύτηκαν στη γένεσή τους όπως χορεύονται σήμερα. Υπάρχει μία εξελικτική πορεία στη βηματολογία  και στην απόδοσή τους γι\’ αυτό έχουν μια διαχρονική αξία και οντότητα η οποία συγκινεί και εμπνέει τους δημιουργούς της παράστασης.

Θα δούμε ένα χορευτή να παραγγέλνει και να χορεύει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Παρακολουθούμε επίσης δυο άντρες οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν χωρίς μουσική αναδεικνύοντας πόσο δύσκολος τεχνικά είναι ο κρητικός χορός. Υπάρχουν σκηνές στις οποίες ένας  άντρας και μία γυναίκα κοντραρίζονται χορευτικά ή υμνούν τον έρωτα χορεύοντας τη σούστα.

Η παράσταση προβάλλει την αλήθεια και την ουσία των κρητικών χορών αποβάλλοντας φολκλορικά και μουσειακά στοιχεία.

Έχει στόχο την ανάδειξη της τέχνης του κρητικού χορού.

Συντελεστές της παράστασης:


Σύλληψη-ιδέα: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Μουσική επιμέλεια & ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης