H Art Zone42 παρουσιάζει την έκθεση του Γιάννη Σχινά με τίτλο «Παίζοντας με τις κούκλες» από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Γιάννης Σχινάς διεισδύει στον κόσμο της μόδας και της διαφήμισης, τον μελετάει με θαυμασμό και ύστερα τον ανατρέπει και τον μεταβάλλει κατά βούληση. Η δουλειά του στο σύνολό της πραγματεύεται σκηνές από σελίδες περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας που απεικονίζουν τον ματαιόδοξο κόσμο ντυμένων, γυμνών και ημίγυμνων γυναικών και απευθύνονται στη σύγχρονη γυναίκα μεσοαστικής τάξης.

Ο ίδιος δημιουργεί πάνω στις υπάρχουσες φωτογραφίες, επιζωγραφίζοντάς τες,

μετατρέποντας αυτόν τον κοινότοπο τρόπο διαφήμισης σε κάτι το μοναδικό, αλλάζοντας ριζικά τη μαζικότητα του χαρακτήρα της. Σε ορισμένα έργα του αλλάζει τη γυναικεία φιγούρα ολοκληρωτικά, απογυμνώνοντάς την τελείως, ξυπνώντας με αυτόν τον τρόπο αμφιλεγόμενα συναισθήματα και απόψεις σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας, είτε, ανάγει την εκάστοτε μορφή στη σφαίρα της διαχρονικότητας, μετουσιώνοντας την αρχική εικόνα σε αυθεντικό πίνακα ζωγραφικής με βάθος και εσωτερικότητα. Οι γυναίκες αυτές, φαντάζουν σαγηνευτικές και ειρωνικές παράλληλα, πολλές φορές αθώες αλλά και φαινομενικά άπληστες, κάποτε σκληρές, ίσως τρομακτικές, σπάνια τραγικές.

Μερικές φορές, στο μεταίχμιο ζωής και μη ζωής. Πολλές μορφές αποπνέουν μυστήριο συνυφασμένο με πραότητα, ενώ σε άλλες ελλοχεύει γύμνια ψυχής και κενότητα.

Εν ολίγοις, ο Γιάννης Σχινάς ανιχνεύει τον πολύπλευρο χαρακτήρα της σημερινής γυναίκας, ο οποίος πολλές φορές καθορίζεται από τα media. Δημιουργεί όμως και μια γυναίκα ανεξάρτητη, ελεύθερη και δυναμική, η οποία παθιάζεται με τη ζωή και τις απολαύσεις της. Παρόλα αυτά, το σκοινί είναι λεπτό και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην πραγματική ελευθερία και στην ‘ελευθερία’ ως πρότυπο ζωής που επιβάλλεται πειθαναγκαστικά από τη βιομηχανία της γοητείας, καθώς τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Αναμφίβολα όμως η έκθεση αυτή αποτελεί έναν ύμνο-φόρο τιμής στη γυναικεία φύση με τα πολλά πρόσωπά της και την, ομολογουμένως, επικίνδυνη ομορφιά του μεγαλείου της.

Βιογραφικο Σημειωμα

Ο Γιάννης Σχινάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σταδιοδρόμησε ως νομικός, καθηγητής του εμπορικού δικαίου, πρώην Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διεθνής δικηγόρος. Παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο και από τη δικηγορία για χάρη της παντοτινής του αγάπης, της ζωγραφικής. Έλαβε μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας από τον Νίκο Καρτσωνάκη – Νάκη. Για ένα χρόνο εργάσθηκε από μοντέλο κοντά στον Τέτση, στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών της Σχολής Βακαλό. Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται

με τα εικαστικά, με τη ζωγραφική κυρίως, αλλά επίσης, κατά περιόδους, με τη φωτογραφία,

τη χαρακτική, τη γλυπτική, ακόμη και την αρχιτεκτονική. Ταξίδεψε πολύ σε όλο τον κόσμο, είδε μουσεία, εκθέσεις, μνημεία, ανθρώπους και τόπους και συναναστράφηκε καλλιτέχνες.

Πάντοτε μελετούσε την ιστορία της Τέχνης, κυρίως της Δύσης, από τη ζωγραφική των σπηλαίων έως σήμερα. Αυτόν τον καιρό ζωγραφίζει ρεαλιστικά, με προτίμηση στο τοπίο και το γυναικείο φύλο.

Στην γκαλερί Art Zone 42 πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική του έκθεση. Η πρώτη του ατομική έκθεση έλαβε χώρα το 2012 στην γκαλερί Άστρα, με τίτλο ‘Ζήτημα Φωτός’.