Θέλω και θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής. Λέω θα προσπαθήσω, γιατί μέσα από ανάλογα σημειώματα, μπορεί κανείς εύκολα να ξεστρατίσει από την προσωπική του αλήθεια. Γράφοντας τον Σούπερ Φιστίκη, είχα κατά νου, τα παιδιά με τους γονείς, πακέτο, έχοντας σαν στόχο μου πρώτιστα, «να περάσουν όλοι καλά». Πολλοί ταυτίζουν την παραπάνω έκφραση με έκπτωση διδακτισμού, ποιότητας και μηνυμάτων… Αυτό ακριβώς προσπάθησα να αποφύγω. Προσπάθησα να αποφύγω τον στείρο και τον παλιάς κοπής διδακτισμό όπως και την πεπατημένη ποιοτική οδό. Σαν μαθητής, αρκετές φορές θυμάμαι να έγειρα γλυκά το κεφάλι μου στο θρανίο, ακούγοντας με τον πλέον νανουριστικό τρόπο, αναλύσεις επί αναλύσεων, και τι θέλει τέλος πάντων να πει ο ποιητής και… και… Κλείνοντας άλλοτε τ’ αυτιά μου, μην αντέχοντας να ακούω την λογοτεχνία να στενάζει κάτω από το τότε αδυσώπητο φιλολογικό νυστέρι…

Την λογοτεχνία την γνώρισα και την αγάπησα μέσα από την προσωπική μου τριβή και διάβασμα. Όπως και το γράψιμο. Όταν βρισκόμουν εκτός εκείνων των τειχών. Εκτός εκείνων των μαθητικών αιθουσών. Γι’ αυτή την λογοτεχνία σας γράφω. γι’ αυτή τη λογοτεχνία σας μιλώ. γι’ αυτό το θέατρο.

Λοιπόν, μπαίνω σε πιο βαθιά νερά. Άποψη μου είναι, πως τα αρχετυπικά στοιχεία των πρωταγωνιστών ενός σύγχρονου ελληνικού παιδικού θεάτρου, μπορούν και υπάρχουν, με την ίδια αμεσότητα και το ίδιο ενδιαφέρον ΚΑΊ – το τονίζω – μέσα από ένα κείμενο που δεν έχει απαραίτητα ως αφετηρία του και πηγή έμπνευσης του, τον λαϊκό μύθο ή κάποιο από τα πολυδιαβασμένα κλασσικά παραμύθια. Ο γνωστός «βασανισμένος ήρωας που διασχίζει το δάσος με το δισάκι στον ώμο», μπορεί σήμερα να φοράει μπέρτα και ρούχα με έντονα χρώματα, καθώς πετά πάνω από τους πολύβουους δρόμους μιας μεγαλούπολης. όντας και πάλι πεντάρφανος και κουβαλώντας πάντα, τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανασφάλειες, τα ίδια όνειρα, τις ίδιες ματαιοδοξίες… Ένας ήρωας με «απίστευτες σούπερ ντούπερ δυνάμεις» και συνάμα… άνθρωπος! Ένας ξεχωριστός, όσο και καθημερινός υπερ-ήρωας, που λαμβάνει μαθήματα ζωής και ακολουθεί την προσωπική του πορεία εξέλιξης. Αναβάλλοντας συνεχώς να φέρει σε πέρας την σημαντικότερη του Α-Π-Ο-Σ-Τ-Ο-Λ-Η. Μη καταφέρνοντας όμως να αποφύγει την τελική αναμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί στο βαθύτερο εσωτερικό του πεδίο. Με αντίπαλο, τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Σούπερ Φιστίκης βρίσκεται με το ένα του πόδι καρφωμένο στη γη και το άλλο να αιωρείται σε κάποιο μακρινό γαλαξία. Παρόλα αυτά, καταφέρνει και ισορροπεί. Πως τα καταφέρνει; Μόνο αυτός ξέρει. Τι σούπερ ήρωας θα ήταν άλλωστε, αν δεν τα κατάφερνε; Ή μήπως… και πάλι θα ήταν; Κι όσο για το έργο, θα προσπαθήσω να είμαι λακωνικός. Χρησιμοποιώντας και παραφράζοντας τα λόγια ενός άλλου ήρωα του έργου, του στρατηγού Παρασημάκη, θα πω: “Αυτό δε γίνεται! Το έργο δεν περιγράφεται με λίγα λόγια αλλά ούτε και με πολλά! Γιατί τα λίγα λόγια είναι λίγα και τα πολλά είναι φτώχεια! Με άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, το έργο αυτό είναι απερίγραπτο!”.

Καλή θέαση.

Info:

Ο Γιάννης Κατσιγιάννης, γεννήθηκε στην Βοστώνη, από Κωνσταντινουπολίτες γονείς. Ζει μόνιμα και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα του ποιήματα, τα έγραψε στην τρυφερή του ηλικία. Στην πορεία εξέδωσε ένα συλλογικό έργο που περιλάμβανε διηγήματα και ποιήματα. Αργότερα, κυκλοφόρησε το παιδικό παραμύθι με τον τίτλο Για ένα χαμόγελο – εκδόσεις Μικρή Μίλητος – το οποίο και εξαντλήθηκε. Διηγήματα του έχουν δημοσιευθεί και λάβει διακρίσεις σε πανελλήνιας εμβέλειας λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ταινία του έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Το 2012 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημιουργικής Γραφής, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Από τότε, ασχολείται ανελλιπώς με την διδαχή της, τόσο σε ενήλικες, όσο σε εφήβους και παιδιά, χωρίς φυσικά να σταματήσει να γράφει. Τα κείμενα του χαρακτηρίζονται κυρίως από τον γρήγορο λόγο και το ξεχωριστό, προσωπικό ύφος γραφής.

«Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι», είναι το πρώτο του θεατρικό έργο το οποίο και ανεβαίνει επί σκηνής.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι», στο Θέατρο Σοφούλη μπορείτε να δείτε εδώ.