Το Athens Photo Festival συνεχίζεται στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι και όσοι δεν είχατε την ευκαιρία θαυμάσετε το πλήθος των φωτογραφικών

εκθέσεων έχετε περιθώριο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Εκεί, μεταξύ άλλων παρουσιάζεται και η έκθεση του Giacomo Brunelli, «The animals».

Ο Giacomo Brunelli κοιτάζει τα ζώα με ένα σκληρό τρόπο. Ο ίδιος δεν εστιάζει στα περιχαρακωμένα και κλεισμένα σε κλουβιά εξωτικά ζώα των ζωολογικών κήπων αλλά στα συνηθισμένα ζώα που σε κάποιο βαθμό μένουν μαζί μας: άλογα, σκυλιά, γάτες, κότες και περιστέρια. Μας δείχνει μία αλεπού να κοιτάει απότομα προς την κάμερα έτοιμη να φύγει και ακόμα υπάρχουν πολυάριθμα πουλιά, ένα φίδι και αρκετοί φρύνοι. Ωστόσο, αυτό το κομμάτι της άγριας φύσης είναι μικρό και εύθραυστο, ζει στον οικείο οριακό χώρο όπου το ανθρώπινο είδος και η φύση συναντιούνται και αλληλοεπικαλύπτονται. Τα ζώα του Brunelli κατοικούν σε αγροκτήματα, πλακόστρωτα δρομάκια και προσόψεις πέτρινων κτιρίων. Δεν υπάρχουν τίγρεις εδώ.

Συχνά, τα ζώα του φωτογράφου αποτελούνται μόνο από υποδηλωτικά θραύσματα. Οι ισχνές ασπρόμαυρες εικόνες του είναι εναρμονισμένες με τις αποχρώσεις μιας κινούμενης χαίτης, με τη σιλουέτα μιας γάτας, με μία τονισμένη σχεδόν φωτισμένη φτερούγα. Το προφίλ και οι αντίθετες με την πραγματικότητα γωνίες λήψεις, ενισχύονται από σκοτεινά μη παρατηρίσιμα χαρακτηριστικά μπροστά από σκοτεινά δυσδιάκριτα φόντο. Ένα νεκρό ποντίκι, ανάσκελα με τα πόδια του στον αέρα δίπλα από ένα υπερμεγέθες λουλούδι, με φόντο ένα άκαμπτο και απομακρυσμένο βουνό δεν είναι περισότερο ή λιγότερο παγωμένο στο χρόνο από τον σκύλο που γρυλίζει με τα μάτια ορθάνοιχτα και τα δόντια του για πάντα απογυμνωμένα• και οι δύο είναι εικόνες καταστάσεων που φοβόμαστε αλλά που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Οι εικόνες αυτές είναι διαχρονικές και μυστηριώδεις, δυνατές παρά την καθημερινότητά τους, συναισθηματικά πολύ εντονότερες από τα απλά υποκειμενά τους.

Με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.