Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού απέστειλε την παρακάτω επιστολή …

διαμαρτυρόμενος για τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων το μήνα Σεπτέμβριο. Η επιστολή εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, στη Γενική Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στον Πρόεδρο Δ.Σ. ΟΠΕΠ, στον Διευθύνων Σύμβουλο ΟΠΕΠ και στο Σύλλογο Εργαζομένων ΤΑΠ, και έχει ως εξής:

Η Αυλαία έπεσε. Μετά από 5 μήνες υποκρισίας, εμπαιγμού και κοροϊδίας εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ σήμερα επιτέλους φιλοτιμήθηκε να ανακοινώσει επισήμως την προ καιρού ειλημμένη «σοσιαλιστική» απόφασή της να στείλει στην ανεργία 250 εργαζομένους και τις οικογένειές τους, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται από πέντε έως και εννέα συναπτά έτη.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1. Για ποιο λόγο η Ηγεσία του ΥΠΠΟΤ αγνόησε και αγνοεί την τεχνογνωσία και την εξειδικευμένη εμπειρία των υπαλλήλων του ΟΠΕΠ την ίδια στιγμή που άλλοι Οργανισμοί και φορείς του ΥΠΠΟΤ έχουν μεγάλη και επιτακτική ανάγκη προσωπικού, γεγονός που πιστοποιούν οι ίδιες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτούς (βλ. Σύλλογος Εργαζομένων ΤΑΠΑ);

2. Που θα βρεθούν οι 250 εναπομείναντες συμβασιούχοι που στήριξαν τις δράσεις και τα έργα από αρχής γενέσεως του Οργανισμού; Αυτοί οι ίδιοι που υπηρέτησαν τόσα χρόνια (με διαρκή εργασία έως και εννέα έτη!) κάτω από καθεστώς ομηρίας, παρά το ότι βάσει του Καταστατικού της εταιρείας καλύπτουν ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ στις θέσεις που εργάζονται και παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν από όλες ανεξαιρέτως  τις Κυβερνήσεις; Αυτοί οι ίδιοι που δεν εντάχθηκαν σε κανένα από τα Προεδρικά Διατάγματα (Παυλόπουλου – Παναγιωτόπουλου) με δυσμενή και άδικη συνέπεια τη μη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, μέσω Α.Σ.Ε.Π.

3. Για ποιο λόγο ο Υπουργός Πολιτισμού με τόση βιασύνη και προχειρότητα θέλει να κλείσει τον ΟΠΕΠ τη στιγμή που τα πωλητήριά του έχουν έσοδα της τάξεως των 2,5 εκ. €, με το επιχείρημα ότι θα τα αναλάβει το ΤΑΠΑ, όταν ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά για την έλλειψη προσωπικού στο φορέα αυτό; Μήπως τελικά όλα αυτά διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των πωλητηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού;

Θα θέλαμε επίσης να πληροφορήσουμε τον Υπουργό Πολιτισμού ότι εκτός από τους 250 εργαζόμενους του ΟΠΕΠ που στέλνει στην ανεργία θα βυθίσει και στην οικονομική απόγνωση επιπλέον 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τον ΟΠΕΠ, τη ίδια στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση δηλώνει ότι προσπαθεί να τονώσει την αγορά και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Θεωρούμε βεβιασμένη και άστοχη την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκκαθάριση του Οργανισμού δεδομένου ότι και υψηλό μορφωτικό επίπεδο διέθεταν οι εργαζόμενοί του και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι μελλοντικά θα αναζητηθεί εκ νέου ένας καινούργιος φορέας για να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει η κατάργηση του ΟΠΕΠ. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι ακριβώς για τους παραπάνω λόγους εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κληθήκαμε κυριολεκτικά στο παραπέντε να υλοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, απαιτητικές εκδηλώσεις και γεγονότα διεθνούς εμβέλειας (εγκαίνια ΝΜΑ) με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Διερωτόμαστε πως είναι δυνατό να εξυπηρετούμε τόσα χρόνια κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες τα δυσκολότερα και πιεστικότερα εγχειρήματα του ΥΠΠΟΤ και πλέον να μην είμαστε χρήσιμοι.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ, για ακόμα μια φορά, διαχωρίζουμε σαφώς τη θέση μας από τα ατοπήματα, την έλλειψη σαφούς στοχοθεσίας και οργανωμένου πολιτιστικού-αναπτυξιακού προγράμματος και τη μη ορθολογική οικονομική διαχείριση, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι εκάστοτε Διοικήσεις. Μήπως τελικά αυτό ήταν το στοίχημα των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως τα εξιλαστήρια θύματα είναι οι 250 εργαζόμενοι; Τελικά επιβεβαιώνεται στην πράξη η λαϊκή παροιμία «όπου μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» που στην προκείμενη περίπτωση τα βατράχια είναι οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΠ και τα βουβάλια, οι εκάστοτε διοικήσεις του Οργανισμού, που απολαμβάνουν την ησυχία και τις διακοπές τους ενώ φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια του Οργανισμού.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Πολιτισμού έστω και την τελευταία στιγμή να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας είτε παρατείνοντας άμεσα τις συμβάσεις των εργαζομένων, πράγμα που προβλέπεται από το Καταστατικό της Εταιρείας, είτε αξιοποιώντας τις κενές οργανικές θέσεις στο ΤΑΠΑ και το ΥΠΠΟΤ δίνοντας επιτέλους ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ στο τεράστιο πρόβλημα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ εδώ και πολλά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε αποφασισμένοι, εμείς και οι οικογένειές μας να αγωνιστούμε μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Ο Πρόεδρος – Χρήστος Ευσταθίου
Ο Γενικός Γραμματέας –
 Γιώργος Κελλάρης