Η νέα ταινία της Μαργαρίτας Μαντά, με τίτλο “Για Πάντα”, θα πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα, στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, που διεξάγεται από τις 21 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2015, στα πλαίσια της ενότητας Bright Future.

Το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, από τα πρώτα φεστιβάλ σε προσέλευση θεατών παγκόσμια, διαρκεί δώδεκα μέρες. Εκατοντάδες επαγγελματίες του κινηματογράφου και άλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μεγάλο ακροατήριο. Το 2014 έκοψε 287.000 εισιτήρια. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει 220 ταινίες μεγάλου μήκους καθώς και 320 μικρού μήκους, από 6 χώρες.

Με αυτή την ταινία, η Μαργαρίτα Μαντά θα κινηθεί και πάλι μέσα στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στους αγαπημένους τόπους μνήμης.

Η ταινία “Για Πάντα” με τους Άννα Μάσχα και Κώστα Φιλίππογλου, αφορά σε δύο ανθρώπους, μόνους, μέσα σε μία πόλη έρημη. Είναι ο Κώστας και η Άννα, και η άδεια πόλη δεν είναι άλλη από την Αθήνα.

Σύνοψη

Ο Κώστας είναι οδηγός στον Hλεκτρικό Σιδηρόδρομο που διασχίζει κάθε μέρα την πόλη από τη μία της άκρη στην άλλη και κυλάει πάνω στα ίχνη των αρχαίων της ποταμιών που σκεπάστηκαν για να γίνουν δρόμοι.

Η Άννα είναι πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στον Πειραιά, στο λιμάνι της πόλης, εκεί όπου κάποτε τα ποτάμια χύνονταν στη θάλασσα.

Ο Κώστας ξέρει την Άννα. Την βλέπει από το τζάμι της καμπίνας του κάθε πρωί που την παίρνει με το τρένο του από το Θησείο για να την πάει στον Πειραιά, κάθε απόγευμα που την παίρνει από τον Πειραιά για να την πάει πίσω στο Θησείο.

Η Άννα δεν ξέρει τον Κώστα. Από το τζάμι του βαγονιού της βλέπει κάθε μέρα την ίδια διαδρομή στην ερημιά της πόλης χωρίς να ξέρει ποιος οδηγεί το τρένο.

Ο Κώστας και η Άννα κάνουν κάθε μέρα το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο ρυθμό. Πάνε στη δουλειά τους, τελειώνουν τη δουλειά τους, επιστρέφουν στο σπίτι τους, τρώνε βραδινό μπροστά σε μια ανοιχτή τηλεόραση.

Την ημέρα που ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει τη ζωή του, ο Κώστας αποφασίζει να βγει απ’ τη μοναξιά του και να προσεγγίσει την Άννα.

Αρχικά διστακτικά και μετά επίμονα, ο Κώστας θα διεκδικήσει το δικαίωμά του στη ζωή και τον έρωτα. Αρχικά επιφυλακτικά και στη συνέχεια αποφασιστικά, η Άννα θα αφήσει τη μοναξιά της και θα ενδώσει στην ανάγκη της για αγάπη παντοτινή.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα συναντηθούν στην έρημη Αθήνα, στην αυγή μιας καινούργιας, φωτεινής μέρας.

Στοιχεία ταινίας


Πρωταγωνιστούν

Άννα Μάσχα, Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνοθεσία / Σενάριο

Μαργαρίτα Μαντά

Παραγωγή

Κώστας Κεφάλας, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαργαρίτα Μαντά

Διάρκεια: 87 λεπτά

Executive Producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας, GSC

Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου

Ηχοληψία : Νίκος Παπαδημητρίου

Μοντάζ Ήχου / Σχεδιασμός Ήχου: Αλίκη Παναγή

Music Production / Soundscapes: Χρήστος Δεληγιάννης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη

Art Direction: Μαργαρίτα Μαντά

Οργάνωση Παραγωγής / Α΄Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανιές Σκλάβου

Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Χατζηβογιατζής

Production Company  Faliro House Productions

Co-Production  CL Productions

Βιογραφικό

Μαργαρίτα Μαντά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Γαλλική Φιλολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Συνεργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη με πολλούς έλληνες σκηνοθέτες. Υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις ταινίες “Το Βλέμμα του Οδυσσέα”, “Μία Αιωνιότητα και μία μέρα”, “Το Λιβάδι που δακρύζει” και “Η Σκόνη του Χρόνου”. Εχει γράψει και σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, ντοκυμαντέρ μεσαίου και μεγάλου μήκους, videos για θεατρικές παραστάσεις, εταιρικά videos. Η “Χρυσόσκονη” είναι η πρώτη της ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1984, Χειμώνας ’84, μικρού μήκους, 10′

1986, Συνάντηση, μικρού μήκους, 5′

1991, Αναδρομές, μικρού μήκους, 5′

2002, Φύλακες του χρόνου, ντοκυμαντέρ, 62′

Βραβείο FIPRESCI στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης

2004, Νέα Οδησσός: Το Χωριό του Νερού, ντοκυμαντέρ, 52′

2005, Ζερέλια – το πρώτο βήμα, ντοκυμαντέρ μικρού μήκους

2009, Χρυσόσκονη, μεγάλου μήκους

***Η ταινία, που βραβεύτηκε με την Αργυρή Πυραμίδα, στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, θα προβληθεί αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 29 Ιανουαρίου 2015.