Οι επισκέπτες θα μπορούν να διασχίσουν μια συστάδα περίπου 40 πελώριων νεκρών δέντρων, καθένα εκ των οποίων έχει ύψος λίγο πάνω από 12 μέτρα. Η εγκατάσταση «Ghost Forest» θα παραμείνει στο πάρκο από τις 10 Μαΐου έως τις 14 Νοεμβρίου.

Οι επιβλητικοί λευκοί κέδροι του Ατλαντικού που χρησιμοποιήθηκαν στην εγκατάσταση της Lin προήλθαν από ένα πρότζεκτ ανακαίνισης στο οικοσύστημα Pine Barrens του Νιου Τζέρσεϊ. «Αρχίζοντας να σκέφτομαι για μια γλυπτική εγκατάσταση για το Madison Square Park, ήξερα ότι ήθελα να δημιουργήσω κάτι το οποίο θα είχε στενή σχέση με το ίδιο το Πάρκο, τα δέντρα και την κατάσταση της Γης» είπε, σύμφωνα με το Hyperallergic, η Maya Lin. Φοβούμενη ότι φέρνοντας φυτά που είχαν σκοτώσει παράσιτα θα εισήγαγε στην πόλη νέα και επικίνδυνα βιολογικά είδη, η Lin επικεντρώθηκε στο να εντοπίσει δέντρα τα οποία ήταν θύματα ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το οικοσύστημα Pine Barrens, το μεγαλύτερο δάσος της Ανατολικής Ακτής, απειλείται όλο και πιο πολύ από υψηλότερες θερμοκρασίες, ασταθή συχνότητα βροχόπτωσης και πυρκαγιές στην άγρια φύση. «Δασοκόμοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε εντόπισαν μια περιοχή η οποία επρόκειτο να αποψιλωθεί στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ ανακαίνισης σε ιδιωτική έκταση» εξήγησε η Lin. «Μιας και οι κέδροι χρειάζονται το φως του ήλιου για να πολλαπλασιαστούν, ο ιδιοκτήτης είχε επιλέξει να αποψιλώσει τα νεκρά ή μη υγιή δέντρα για να είναι εφικτή η αναγέννησή τους».

Η εγκατάσταση «Ghost Forest» συνοδεύεται από ένα ηχοτοπίο το οποίο δημιούργησε η Lin με τη βοήθεια του Cornell Lab of Ornithology (ήχοι, καλέσματα για ζευγάρωμα και τραγούδια από ζωντανά που κινδυνεύουν και τα οποία κάποτε ευημερούσαν στη Νέα Υόρκη). Σηματοδοτώντας τη λήξη του πρότζεκτ, η Maya Lin και οι συνεργάτες της θα φυτέψουν 1.000 γηγενή δέντρα και θάμνους σε δημόσια πάρκα και στα πέντε δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Φωτογραφία: Maya Lin Studio