Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εγκαινιάζεται στο Κέντρο Νεώτερης Κεραμικής η έκθεση της Γεωργίας Μπλιάτσου με τίτλο «Απογραφές μνήμης-ιστορίες από την Τζια».

Είμαι 91. γεννήθηκα το 1921 τον Απρίλη. Έχω δύο 21.

όλα τα χρόνια, εδώ.

Μεγάλωσα με συνθήκες άγριες.

Αντώνης Παούρης του Μιχαήλ

Αφοσιωμένη στο νησί της Κέας εδώ και πολλά χρόνια, η Γεωργία Μπλιάτσου υλοποίησε στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών την ενδελεχή καταγραφή μιας σειράς οικείων στους περισσότερους «Τζιώτες» κατοίκων και παραθεριστών του νησιού με τη μορφή μικρών ως επί το πλείστον πορτραίτων ολοκληρωμένων με ελαφρά υλικά, κοντά στα οποία προτείνονται και γλυπτά μικρού ή μεσαίου μεγέθους από ξύλο ή αλουμίνιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εντόπια «πινακοθήκη» μεταβλητών διαστάσεων, κατοικημένη από αναγνωρίσιμους  στους περισσότερους αλλά και αφανείς ανθρώπους που συνδέθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες με τα καλοκαίρια αλλά και τους χειμώνες του νησιού, με την καλοκαιρινή ραστώνη αλλά και τις εποχιακές εργασίες της υπαίθρου, με τις αυγουστιάτικες βεγγέρες αλλά και με την καθημερινότητα κάποιων πιο σιωπηλών μηνών του χρόνου.

Στη Χώρα και στο Βουρκάρι, στο Λιβάδι και στον Οτζιά, στους Κοκκίνους και στον Μαύρο, συλλέκτες, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, τοπικοί ιστοριοδίφες και συγγραφείς συνομιλούν μέσα από τα σχεδόν στιγμιαία πορτρέτα τους με βοσκούς και παπάδες, με ψαράδες και ιδιοκτήτες καφενείων και παραδοσιακών παντοπωλείων, με κραταιούς χασάπηδες και γηραιές φουρνάρισσες, με παλαίμαχους τεχνίτες του εργοστασίου «Εμαγιέ» και ιδιοκτήτες καλτ καλοκαιρινών ποτάδικων. 

Παράλληλα ωστόσο με την εικαστική της «καταγραφή» η Γεωργία Μπλιάτσου προχωρά σε κάτι εξίσου σημαντικό: την «εγγραφή» και «απο-γραφή» του γοργού προφορικού λόγου των κατοίκων της Κέας που ποζάρουν για τα πορτρέτα τους. Άλλοτε σε ελάχιστες λέξεις και άλλοτε στο σύντομο αλλά εύγλωττο διάστημα μιας εκ βαθέων συμπυκνωμένης εξομολόγησης, οι παλιοί αλλά και οι όψιμοι φίλοι της ζωγράφου της εμπιστεύονται ανέκδοτα ιστορικά και προσωπικά γεγονότα, κατοχικές αφηγήσεις και μικρά οικογενειακά δράματα, οδηγίες και συνταγές, εφήμερα ήθη και διαχρονικά έθιμα.Τα πρωτογενή αυτά κείμενα παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκδοση από κοινού με τα πορτραίτα της ζωγράφου.  

Η πρώτη εκθεσιακή παρουσίαση της ενότητας πραγματοποιείται στο Κέντρο Νεώτερης Κεραμεικής της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται η μεταφορά της στη Τζιά τον Ιούλιο του 2013. 

Η συνοδευτική έκδοση περιέχει τόσο τα 140 πορτραίτα των μόνιμων και περιοδικών κατοίκων της Τζιάς που κατέγραψε η ζωγράφος, όσο και τα 62 κείμενα με τις βραχείες ή εκτενέστερες μαρτυρίες τους καθώς και συνοπτικά εισαγωγικά κείμενα από μελετητές και ανθρώπους του πνεύματος που σχετίζονται με το νησί. Την επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης έχει η Ίρις Κρητικού και τη γραφιστική επιμέλεια ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού